Sa sirom, šunkom, gljivama, povrćem, tunom, ananasom... Picu možemo pripremiti sa bezbroj dodataka, na razne načine, a danas je idealan dan da je naručite ili napravite kod kuće - jer slavi svoj dan!
Foto: Shutterstock
Moglo bi se reći da je pica u prvom obliku nastala još 10. veku, u Napulju. Ljudi su pripremali pogaču sa umakom od paradajza i malo naribanog sira za užinu.
Onakva kakvu danas poznajemo nastala je 1889. godine, a originalni recept - umak od paradajza, mocarela, origano i bosiljak - menjao se od kulture do kulture.
Tako u Japanu vole da dodaju lignje i majonez, na Havajima stavljaju ananas, a novost je i kivi kao dodatak.
Foto: Shutterstock
Iako se smatra nezdravim jelom i prosečna energetska vrednost dva velika komada pice je otprilike 744 kalorije, stručnjaci su otkrili da jedenjem pice jednom nedeljno smanjujete rizik od raka zahvaljujući sosu od paradajza koji sadrži likopen - verovatno najsnažniji antioksidans - i siru koji sadrži kalcijum i kalijum.
Taj rekord nadmašio je jedan vlasnik restorana u Americi 15 godina kasnije. Uz pomoć 200 ljudi napravio je picu koja je sadržala 1800 kilograma sira i 317 kilograma sosa. Svojim remek-delom nahranio je svakog stanovnika sa čak 10 kriški!
Iako je uglavnom ovo brzo i jednostavno jelo jeftino, u restoranu Nino's Bellisima u Njujorku jedna pica koštaće vas 1000 dolara, odnosno oko 10 000 dinara.
Foto: Shutterstock
Mnogo ljudi u poslednje vreme stradalo je zbog ovog omiljenog jela. Neki su pali na stepenicama dok su radili dostavu, neki su se isekli na rezač za picu, a broj povreda povećao se iz godine u godinu. Takođe se pokazalo da se povrede događaju najviše na današnji dan, svetski dan pice, 9. februara.