Znate li ko su bili pravi Tihi, Prle i Valter

Znate li ko su bili pravi Tihi, Prle i Valter

Postoje oni koji tvrde da su pravi Tihi i Prle i Valter zaista postojali, ali da nisu bili komunistički ilegalci, već pripadnici kraljevske vojske. Verovatno da u Srbiji ne postoji osoba određenih godina koja ne zna za partizanske ilegalce koji su se borili protiv nacista tokom Drugog svetskog rata.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели JUGOSLAVIJA / YUGOSLAVIA (@jugoslavija.sfrj) дана

Malo su ređi oni koji znaju da su i neverovatno popularna TV serija "Otpisani“ i kultni film "Valter brani Sarajevo“ (na koji su u Kini "odlepili") snimljeni na osnovu stvarnih događaja - podviga ilegalaca, ali ne komunističkih već četničkih.

Komunisti su potpuno falsifikovali istorijske događaje, tvrdi Miloslav Samardžić, režiser dokumentarnog filma "Pravi otpisani" koji je beogradsku premijeru imao pred prepunom salom Pravnog fakulteta.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Wladimir S. made in YU (@schteriowsky) дана

Ko je bio Valter?

Kombinujući arhivsku građu i svedočanstva preživelih i porodice beogradskih ilegalaca, Samardžić priča priču o potpukovniku Žarku Todoroviću, "pravom Valteru", koji je, tvrdi se u filmu, osnovao "jaku mrežu beogradskih ravnogorskih ilegalaca" i tako postao noćna mora za Nemce koji su uporno pokušavali da uhvate.

Todorović je godinama zadavao probleme okupatoru u Beogradu dok ga nisu uhvatili sa grupom ilegalaca 1943. i poslali u Mauthauzen.

Todorović je preživeo mučenja i logor smrti, da bi posle rata otišao u Francusku i stupio u Legiju stranaca a kasnije bio primljen u službu u Generalštab francuske armije gde je i penzionisan kao generalštabni pukovnik. 

Na osnovu Todorovićevog života i podviga snimljen je film "Valter brani Sarajevo“ s tim što je pravi Valter branio Beograd a ne Sarajevo.

Samardžićev dokumentarac je priča i o "urbanim gerilcima“, studentima i oficirima kraljevske vojske koji su se organizovali u beogradske ilegalce i zadavali Nemcima i ljotićevcima glavobolje.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Црвена Звезда (@_crvena_zvezda_) дана

Pravi Otpisani

Samardžić u filmu pominje i "prave Otpisane", mahom studente, članove Omladinskog štaba, među njima i "pravog“ Prleta – Todora Tadića, komandanta ilegalne beogradske organizacije Omladinski štab 501 koji je bio čuven po pričanju viceva. Uhapsio ga je Gestapo i poslao u Mauthauzen gde je umro 1944.

Ostavi komentar