Koliko vremena voće i povrće putuje do prodavnice?

Koliko vremena voće i povrće putuje do prodavnice?

"Sveže voće i povrće" podrazumevajući je natpis u prodavnicama ali koliko je ono zaista sveže, odnosno koliko "putuje" od voćnjaka ili povrtnjaka do nas.

Foto: Shutterstock

Ne baš malo, pogledajte...

U dobroj prodavnici ćete naći vaše omiljene jabuke i banane koje izgledaju "kao sa slike", a krompir ili šargarepa je baš onakva kakvu ste želeli za spremanje nedeljnog ručka.

Ali to što savršeno izgledaju ne znači i da su "baš ubrane", jer to što želite da imate sve, u svako vreme i na dohvat ruke ima svoju cenu.

Jabuka

Vaša omiljena jabuka, bila to kisela "greni smit" ili slatki "zlatni delišes", ubrana je možda i dvanaest meseci pre nego što ste je baš vi odabrali sa rafa.

Naime, uobičajeno vreme skladištenja jabuka je šest od dvanaest meseci jer proizvođači ne žele da prodaju sav rod kada je cena zbog velike ponude u vreme berbe avgustu i novembru najmanja, a trgovci žele da tu jabuku njihovi kupci imaju na raspolaganju čitave godine.

Oprane sapunom i hlorom, a možda i namazane posebnim voskom, stavljaju se u hladnjače na 0 stepeni Celzijusa ako će se prodavati od novembra do januara.

Ako se čuvaju za duže, u hladnjačama se spušta nivo kiseonika sa 21% na 1,2%, čime se jabuke "stavljaju na spavanje" na šest od dvanaest meseci.

Zelena salata

Izgleda kao da je sad odsečena iz povrtnjaka ali obično salata koju ste "ubrali" sa police u prodavnici je stara bar nedelju dana a možda i četiri, i stiže ih hladnjače sa 0C do 5C i kontrolisanim nivoima iseonika iugljendioksida, a pretohodno može biti "malo tretirana" hlorom, antioksidansima i konzervansima.

Banane

Za banane, naravno, niko ne očekuje da budu "baš sveže" jer nije da se beru u susednom ataru. Kako nam stižu iz Kariba, a na polici mogu da provedu najviše dva, tri dana, njihov život na putu mora da potraje bar dve do tri nedelje.

One se beru "zelene" i zriju na putu, prvo u brodovima hladnjačama, na 14C, a zatim i u rashlađenim kamionima, pa sobama za zrenje gde se zagrevaju sa 11C na 17C, a potom stižu do supermarketa. Tu se malo obrade i dodavanjem gasa etilena, koji je katalizator zrenja.

Paradajz

Paradajz koji jedu svi oni koje mrzi da odu do najbliže pijace, gde mogu zaista naći i onaj svež, može biti star i šest nedelja. Toliko mu treba da od industrijskih povrtnjaka stigne do police marketa.

I on se ne bere potpuno zreo - na tom putu on se prvo hladi, a onda ostavlja da zri na 12C, i na policama onda može da "izdrži" pet dana.

Foto: Shutterstock

Krompir

Za krompir sigurno niste ni mislili da je "sad stigao iz bašte". On se i u Srbiji odavnina čuva "u trapu". Nove tehnologije produžile su to sezonsko čuvanje krompira na do 12 meseci.

Prethodno krompir mora da se "izleči", a to se radi tretiranjem na 20C i pri visokoj vlažnosti (80%-100%) nedelju – dve, a zatim se čuva na 2-3C. Za dugo čuvanje mora da se tretira i hemijski protiv klijanja na samom polju.

Šargarepa

Na kraju nam stiže. Lepu, naradžastu, čvrstu, hrskavog ukusa… mogli smo da je kupimo svežu od seljaka (ili nakupca neke lokalne proizvodnje) na pijaci ali ako više volimo supermarket kupovinu ona je do nas stigla s puta dugog možda i devet meseci.

Na početku puta je oprana u hloru, prskana protiv klijanja a zatim držana na hladnom (0C).

Sveže? Samo ako se to smatra kao naziv suprotan "iz konzerve".