Koliko zapravo znamo? Ovo su 18 čudnih činjenica o hrani

Koliko zapravo znamo? Ovo su 18 čudnih činjenica o hrani

Koliko zapravo znamo o namirnicama koje svakodnevno konzumiramo? Ovo su 18 čudnih činjenica o hrani i piću koje možda niste znali.

Foto: Shutterstock

Evo nekoliko čudnih činjenica o hrani:

1. Rusija je pivo klasifikovala kao alkohol tek 2011. godine

Pre 2011. godine pivo, kao i bilo koja alkoholna pića koja su imala ispod 10 posto alkohola, u Rusiji su klasifikovana kao bezalkoholna pića. Ovo nije moglo da traje zauvek, pa je Rusija uvela zakon za kontrolu i ograničavanje prodaje piva, kako bi stala na put problemu alkoholizma među maloletnicima.

2. Najviše kradena hrana u svetu je sir

Oko 4 posto svog sira proizvedenog na svetu se ukrade. Postoji čak i crno tržište ukradenih sireva.

3. Banane su bobice, a jagode nisu

Ovu činjenicu obično znaju samo botaničari. Banane, krastavci, kivi - svi su klasifikovani kao bobice. Jagode, kupine i maline nisu.

4. Jastozi i ostrige nekada su bili hrana radničke klase

Hrana za koju ljudi danas u restoranima daju prilične svote novca, nekada se smatrala jedva vrednom ljudske konzumacije. Jastozi su se bukvalno smatrali morskim insektima koji su se vrlo teško prodavali.

Bili su uglavnom davani slugama, ukoliko se ne bace. Postojao je čak i zakon o tome koliko jastoga možete da služite zatvoreniku, jer se previše toga smatralo okrutnim.

5. Možete čuti rast rabarbe

Stara metoda koja se zove „forsiranje rabarbe“ uključuje stavljanje rabarbare u tamnu šupljinu, sa ciljem da se prevari da pomisli da je proleće. Ovo će uzrokovati da rabarba raste neprirodno brzim tempom. Toliko brzim, da je možete čuti kako raste.

6. Velike grupe pistaća mogu spontano sagoreti

Masni, fibrozni materijali koji se koriste za transport pistaća mogu da prouzrokuju njihov plamen. Dakle, budite oprezni kada god prođete pored velike količine orašastih plodova.

Foto: Shutterstock

7. Nalepnice na voću su jestive

Sada ne morate da brinete kada zagrizete nalepnicu na voću. Ali, budimo jasni u vezi ove činjenice, samo zato što sada znate da su nalepnice netoksične i jestive, ne znači da bi trebalo da ih jedete.

8. Zdrava hrana košta i do 10 puta više nego nezdrava

Jedna od onih činjenica koja se, na nažalost, ne menja. Ako se pitate zašto postoji kriza gojaznosti u svetu, evo odgovora.

9. Izum sendviča

Sendvič je jedan od onih izuma koji pokazuje da su ljudi pametna vrsta. Priča koja stoji iza njegovog pronalaska je sledeća: grof sendviča, Džon Montagu, bio je na kockanju u trajanju od 24 sata.

Hteo je da jede, ali nije želeo da odloži karte i iz toga se rodio sendvič. Da li ga je sam grof napravio? Ili možda neko od njegovog osoblja? Nikada nećemo saznati.

10. Ne možete prekuvati gljive

Ako uspete da prekuvate gljive, sa žaljenjem vas obaveštavamo da kuhinja zvanično nije mesto za vas.

11. Crni biber je bio luksuz u srednjem veku

Takođe jedna od čudnih činjenica o hrani je da je biber danas doslovno svuda, ali to nije uvek bio slučaj. U srednjem veku začini su bili priličan luksuz. Zapravo, bili su toliko skupi da je Portugalac Vasko de Gama postao prvi čovek koji je plovio oko Afrike i stigao do Indije. Njegova misija? Traženje začina.

12. Četvrtina lešnika sveta koristi se za Nutelu

Nutela je postala toliko popularna da svaki četvrti lešnik na ovoj planeti traži svoj put do rajskih odaja te tegle. Potražnja za lešnicima toliko je porasla da univerziteti pokušavaju da ih uzgajaju u laboratorijama, kako bi se borili protiv globalne nestašice.

Foto: Shutterstock

13. Tost sa junetinom otputovao je u svemir 1965. godine

Astronaut Džon Jang prokrijumčario je sendvič sa govedinom na svoju šestočasovnu misiju u svemir. Čudo je da smo ikada stigli na mesec! Sendvič se nije dobro snašao u uslovima nulte gravitacije, a Jang ga je brzo vratio nazad u džep.

To je, pretpostavljate, moglo imati prilične posledice. Plutajuće mrvice i komadići mogli su naneti štetu šatlu, ali srećom, vratili su se na Zemlju i NASA je preduzela ključne korake kako bi osigurala da sendviči nikada više ne odu ​​tamo gde niko pre njih nije otišao.

14. Glasna muzika čini da pijete više, a i brže

To je bio zaključak eksperimenta u Francuskoj. Razlog eksperimenta bio je da se utvrdi kako naše okruženje utiče na naše navike pijenja i da podstakne vlasnike barova da razmisle o tome.

15. Bez muva ne bi bilo čokolade

Razmislite o tome sledeći put kada krenete da jurite mušicu. Radi se o oprašivanju biljke kakaoa.

16. McDonald’s burgeri zapravo ne mogu da istrule

Ovo ste možda već znali, ali ipak je uznemirujuće.

17. Visoki slojevi društva i njihove “Pite iznenađenja”

Iznenađenja i hrana obično su dobra kombinacija. Svi volimo da smo iznenađeni jednom od naših najdražih namirnica. Ili tortom iznenađenja za rođendan. Ali, krem društva Engleske iz 16. veka imao je posebnu ideju. Stavljanje živih životinja u vašu pitu. Jedna od onih zanimljivih tradicija zbog koje smo srećni što je ostala u 16. veku.

18. Broj pojedenih hot-dogova 4. jula mogao bi se rastegnuti od Vašingtona do Los Anđelesa čak 5 puta

Za sve koji nisu upoznati sa veličinom Sjedinjenih Država, trebalo bi otprilike 36 dana hoda od Vašingtona do LA-a bez zaustavljanja. Da biste to uradili pet puta, trebalo bi vam pola godine, piše Noizz.com.

Zatvoreno za komentare.