Svi naravno želimo da se hranimo zdravo. I svi želimo što više sveže hrane. Ali nekako su se u toj želji pojavili i brojni mitovi. Recimo, oni o konzerviranoj hrani kao nužno lošoj.
Foto: Pexels
Ovo su najčešće zablude o konzerviranoj hrani:
Konzervirana hrana sadrži konzervanse
Foto: Shutterstock
Reč konzerva potiče od latinske reči conservare, što znači "sačuvati". Dakle konzerve nemaju nužno konzervanse već je njihova svrha – očuvanje namirnica i njenih zdravih sastojaka. Konzervirana hrana ne mora da sadrži konzervanse i najčešće ih ni nema zato što se kvarenje sprečava termičkom sterilizacijom.
Konzerviranjem se gube nutritivne vrednosti
Foto: Pexels
Često se misli da konzervirana hrana nema nutritivnu vrednost. Ipak, u stvarnosti većeg odstupanja od svežih namirnica zapravo nema. Ako niste u mogućnosti da pripremite svežu ribu, konzervirana je tada dobar izbor.
Recimo konzervirane skuše i sardine prirodno su bogate omega-3 masnim kiselinama baš kao i sveže. Riba ne gubi proteine, vitamin D, kalcijum pa ni omega-3 masne kiseline.
Metalna ambalaža nije dobra
Foto: Pexels
U današnje vreme se koriste višestruko testirani metali koji ne ispuštaju štetne hemikalije u hranu. Takođe, metal može da se reciklira.