Najčešće zablude o konzerviranoj hrani

Najčešće zablude o konzerviranoj hrani

Svi naravno želimo da se hranimo zdravo. I svi želimo što više sveže hrane. Ali nekako su se u toj želji pojavili i brojni mitovi. Recimo, oni o konzerviranoj hrani kao nužno lošoj.


Foto: Pexels



Ovo su najčešće zablude o konzerviranoj hrani:


Mit 1


Konzervirana hrana sadrži konzervanse


Foto: Shutterstock



Reč konzerva potiče od latinske reči conservare, što znači "sačuvati". Dakle konzerve nemaju nužno konzervanse već je njihova svrha – očuvanje namirnica i njenih zdravih sastojaka. Konzervirana hrana ne mora da sadrži konzervanse i najčešće ih ni nema zato što se kvarenje sprečava termičkom sterilizacijom.


Mit 2


Konzerviranjem se gube nutritivne vrednosti


Foto: Pexels


Često se misli da konzervirana hrana nema nutritivnu vrednost. Ipak, u stvarnosti većeg odstupanja od svežih namirnica zapravo nema. Ako niste u mogućnosti da pripremite svežu ribu, konzervirana je tada dobar izbor.


Recimo konzervirane skuše i sardine prirodno su bogate omega-3 masnim kiselinama baš kao i sveže. Riba ne gubi proteine, vitamin D, kalcijum pa ni omega-3 masne kiseline.



Mit 3


Metalna ambalaža nije dobra


Foto: Pexels


U današnje vreme se koriste višestruko testirani metali koji ne ispuštaju štetne hemikalije u hranu. Takođe, metal može da se reciklira.

Затворено за коментаре.