Najčešće zablude o konzerviranoj hrani

Najčešće zablude o konzerviranoj hrani

Svi naravno želimo da se hranimo zdravo. I svi želimo što više sveže hrane. Ali nekako su se u toj želji pojavili i brojni mitovi. Recimo, oni o konzerviranoj hrani kao nužno lošoj.

Foto: Pexels

Ovo su najčešće zablude o konzerviranoj hrani:

Mit 1

Konzervirana hrana sadrži konzervanse

Foto: Shutterstock

Reč konzerva potiče od latinske reči conservare, što znači "sačuvati". Dakle konzerve nemaju nužno konzervanse već je njihova svrha – očuvanje namirnica i njenih zdravih sastojaka. Konzervirana hrana ne mora da sadrži konzervanse i najčešće ih ni nema zato što se kvarenje sprečava termičkom sterilizacijom.

Mit 2

Konzerviranjem se gube nutritivne vrednosti

Foto: Pexels

Često se misli da konzervirana hrana nema nutritivnu vrednost. Ipak, u stvarnosti većeg odstupanja od svežih namirnica zapravo nema. Ako niste u mogućnosti da pripremite svežu ribu, konzervirana je tada dobar izbor.

Recimo konzervirane skuše i sardine prirodno su bogate omega-3 masnim kiselinama baš kao i sveže. Riba ne gubi proteine, vitamin D, kalcijum pa ni omega-3 masne kiseline.

Mit 3

Metalna ambalaža nije dobra

Foto: Pexels

U današnje vreme se koriste višestruko testirani metali koji ne ispuštaju štetne hemikalije u hranu. Takođe, metal može da se reciklira.

Zatvoreno za komentare.