Evo zbog čega uvek morate da imate koren đumbira u kući

Evo zbog čega uvek morate da imate koren đumbira u kući

Đumbir je jedna od novih biljaka koja se poslednjih godina i kod nas sve više koristi. Naročito u hladnijem delu godine kada kreću razne respiratorne infekcije u čijem lečenju se koristi paralelno sa našim tradicionalnim biljkama od kojih se pripremaju lekoviti čajevi.

Foto: Shutterstock

Naime, đumbir se pokazao kao veoma efikasan borac protiv gripa i prehlade, zatim u smirivanju kašlja, ali i u očuvanju i jačanju odbrambenog sistema organizma.

Lekovita svojstva ovog svetlozelenkastog korena potiču od visokog sadržaja nekoliko minerala, zatim vitamina C, kao i vitamina grupe B.

Foto: Shutterstock

Đumbir može da se koristi kako u prahu tako i svež. Lekovit je i kada se upotrebljava sam, ali može da se kombinuje i sa drugim biljkama, kao i medom, gde se pokazao naročito blagotvornim. 

Iako se najviše upotrebljava u lečenju respiratornih infekcija i jačanju imuniteta, đumbir pomaže i kod raznih drugih zdravstvenih problema.

Veoma efikasnim se pokazao u slučaju glavobolje i to posebno kada je ona u početnoj fazi. Tada je preporučljivo da se popije čaša vode u kojoj su rastvorene dve kašičice đumbira u prahu.

Foto: Shutterstock

Ovaj prirodni lek koji ima specifično slatkast ukus poseduje moć da ublaži osećaj mučnine. Zato se njegova upotreba savetuje ljudima koji slabije podnose putovanja.

Osim mučnine, može da ublaži i grčeve kao što su oni kod žena za vreme mesečnog ciklusa gde se pokazao efikasnijim čak i od konvencionalnih lekova.

Takođe ublažava i iscrpljenost organizma i vraća mu izgubljenu energiju.

Foto: Shutterstock

Pušačima se savetuje da uzimaju đumbir pošto on odlično čisti pluća. Ljudima koji imaju problematične sinuse, zatim onima koji su alergični na prašinu ili životinjske dlake, preporučuje se da piju čaj od korena đumbira.

Foto: Shutterstock

On pozitivno utiče i na krv jer poboljšava cirkulaciju, a takođe sprečava i nastanak trombova i smanjuje nivo masnoća u krvi.