Limunov sok možete koristiti i za kuću i za lepotu

Limunov sok možete koristiti i za kuću i za lepotu

Limun je pravi dar prirode! Odličan je izvor C vitamina, neizostavan dodatak čaju, salata začinjena njime je ukusnija baš kao i pečena riba na koju je isceđen limun. Ali sok od limuna može da se upotrebi i na mnoge druge načine. 

Dajte kosi sjaj

Photo: shutterstock

Ispiranje kose sokom od limuna učiniće vašu kosu veoma sjajnom. Ovaj kiseli sok pomoći će da se uklone nakupljeni ostaci šampona i proizvoda za kosu. Kako bi vašoj kosi podarili zdrav sjaj, pomešajte četvrtinu šoljice soka od limuna sa šoljicom vode i time isperite kosu.

Očistite masnoće u kući bez hemikalija

Photo: shutterstock

Pomešajte isceđen sok od limuna s običnom vodom u razmeri 1:2. Ovom tečnošću dobro izribajte šporet, površine u kuhinji ili kućne aparate i oni će zasijati kao novi. Mešavinu možete sipati u bočicu sa raspršivačem kako biste je lakše nanosili na površine, a ako u vodu s limunom dodate i jabukovo sirće,  možete ukloniti i tvrdokorne masne mrlje.

Dezinfikujte dasku za sečenje

Photo: unsplash

Na opranu kuhinjsku dasku utrljajte limunov sok, ostavite da stoji par minuta i zatim isperite toplom vodom. Limunov sok će ukloniti sve bakterije i neprijatne mirise od hrane koja je na njoj sečena.

Vratite sjaj posuđu od mesinga i bakra

Photo: pixabay

Pomešajte četvrtinu šoljice kuhinjske soli i dovoljno limunovog soka da se so pretvori u pastu. Pastu nanesite u debljem sloju na posudu koju želite očistiti. Pustite da deluje pet do 10 minuta i onda posudu dobro isperite toplom vodom a na kraju je uglancajte mekanom čistom pamučnom krpom.  

Smirite kašalj i izliječite upaljeno grlo

Photo: shutterstock

Pomešajte dve šoljice soka od limuna sa pola kašike meda. Možete dodati i vode, pa to popijte. Ovo će smiriti kašalj i ublažiti bol u grlu. Sok jednog limuna sadrži polovinu dnevne potrebe za vitaminom C. Napitak popijte odmah, najkasnije u roku pet minuta nakon što se iscedi, jer vitamin C brzo oksidira.

Zatvoreno za komentare.