Ovo je Kragujevčanin koji je donirao tri respiratora Srbiji

Ovo je Kragujevčanin koji je donirao tri respiratora Srbiji

"Divni bračni par iz Švajcarske poslao nam je tri respiratora od svog novca. Nisu slali novac, već su to nabavili, a mnogo ih je teško nabaviti. Da li se bave time, ne znam odakle im, ali uspeli su to da obezbede. Hvala tim ljudima koji vode računa o svojoj zemlji", rekao je predsednik Srbije prilikom obraćanja na konferenciji za medije pre nekoliko dana.

Foto: Shutterstock

A šta kaže  Zoran Obradović Kiza, Kragujevčanin koji gotovo 30 godina živi i radi u Švajcarskoj a koji je zajedno sa svojom suprugom donirao te respiratore. 

Na ovaj korak se odlučio kaže jer želi da pomogne svojoj zemlji, a za ovaj gest im se zahvalio i predsednik Aleksandar Vučić tokom obraćanja javnosti, piše portal Infokg.

"Respiratore sam dobio od prijatelja iz jedne švajcarske firme pre početka pandemije korona virusa. Kada je virus počeo da se širi i stigao u Srbiju rešio sam da ih doniram. Zahvaljujući Ambasadi Srbije u Švajcarskoj i ambasadoru Goranu Bradiću, koji se maksimalno zauzeo da nam pomogne u isporuci respiratora, poslali smo ih Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje", navodi Zoran.

Kako navodi, vrednost ove donacije nije ni bitna, koliko je zapravo važno da će pomoći u spasavanju života.

Najbitnije je da su respiratori stigli u Srbiju i da će pomoći zaraženima korona virusom", izjavio je Zoran Obradović.

Ovaj Kragujevčanin, koji radi na jednoj privatnoj klinici u Bazelu kao ekspert za intenzivnu negu, na ovaj korak se odlučio jer je želeo da pomogne svojoj zemlji. Pored toga, uputio je i jedan apel građanima, s obzirom na to da je i sam bio zaražen korona virusom.

 "Vezan sam za Srbiju. Srbija je deo mene. Imam dosta prijatelja i rođaka tu i sasvim je prirodno da ako je neko u takvoj situaciji da sam tu da pomognem. Pošto sam bio zaražen korona virusom, ali sam srećom imao blaže simptome, apelovao bih na građane da se paze, izbegavaju kontakt sa drugim ljudima i poštuju mere i savete nadležnih, jer je to jedini način da se spreči širenje ovog virusa", kaže Obradović.

Inače, ovo nije prvi put da Zoran Obradović Kiza pomaže Srbiji i Kragujevcu.

Naime, kako kaže, devedesetih godina je donirao kragujevačkom Kliničkom centru ortopedska pomagala, pre nekoliko godina i respirator i dva operaciona stola, a ovdašnjem Fakultetu medicinskih nauka i inkubator za ćelije.

Dodaje i da je volontirao u jednoj švajcarskoj humanitarnoj organizaciji, koja, između ostalog, pomaže i ljudima u Srbiji, preko koje je pre nekoliko godina za Prijepolje obezbeđeno sanitetsko vozilo.