Kraljica voća: Danas je Svetski dan jabuka

Kraljica voća: Danas je Svetski dan jabuka

Jabuka je jedino voće koje ima svoj dan. Ruku na srce koliko je zdrava i zaslužila je. Svoj dan, 20. oktobar, je i dobila kako bi se ukazalo na značaj koji ona ima po ljudsko zdravlje. 

 Foto: Pexels

Bilo je to 1990. godine.

Domovina jabuke je Azija a neki podaci pokazuju da se ovo voće gajilo još u mlađem kamenom dobu. Jedna azijska država i danas je najveći proizvođač jabuka. Reč je o Kini, gde se proizvede skoro svaka druga jabuka uzgojena u svetu.

Foto: Pixabay

Od evropskih država rekord u proizvodnji drže Poljska i Italija.

Kada je reč o našoj zemlji, jabuka je u Srbiji, posle šljive druga voćna vrsta po površinama na kojima se gaji. Na oko 20.000 hektara, godišnje rodi blizu 350.000 tona jabuka a najveće površine pod jabukama su u Subotici, Smederevu, Grockoj, Čačku i Arilju.

 Foto: Shutterstock

U svetu je poznato čak 10.000 sorti jabuka a kod nas se najviše jedu zlatni i crveni delišes, ajdared, greni smit, jonatan, jonagold.

Vrlo su raznolike pa ih po veličini ima sitnih, srednje krupnih i veoma krupnih, pa obliku okruglih i zvonastih, po boji crvenih, žutih i zelenih, po ukusu kiselih, kiselkastih i slatkih.

Foto: Pixabay

Jabuka je bogata vlaknima, vitaminom C, kalijumom, pa štiti srce i krvne sudove, sprečava taloženje masti u jetri, reguliše nivo holesterola u krvi, smanjuje rizik od malignih oboljenja kao što su rak debelog creva, pluća, poboljšava probavu. 

Plodovi jabuke sazrevaju od ranog leta do kasne jeseni. Zimi se ovo voće najviše jede jer ima manje drugih vrsta, a ona sasvim dobro podnosi zimu. Njeni biološki aktivni sastojci budu relativno stabilni i očuvani čak i na temperaturi od nula stepeni.

Zbog etilena koji jabuke ispuštaju, sa njima ne treba čuvati drugo voće i povrće osim ako se želi da ono što pre sazri.

Foto: Shutterstock

Jedna jabuka je teška oko 200 g, tako da u kilogramu u proseku ima pet komada. Kada je o jabukama reč, Ginisova knjiga rekorda kao najtežu izmerenu beleži jabuku od 1,8 kilograma.

Iako doktori preporučuju da se jede bar jedna jabuka dnevno, kod nas se ni taj minimum ne poštuje, budući da godišnje u proseku pojedemo po 14 kilograma ovog voća.

Foto: Pixabay

Mnogi vole da jabuke jedu pečene, a one imaju duplo manje vitamina C nego što su ga imale u sirovom stanju.

Zatvoreno za komentare.