Evo na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine stana

Evo na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine stana

Ulaganje u kuću ili stan je najveća investicija u životu. Pripremili smo listu stvari na koje ne treba da zaboravite kada odlučujete koji ćete kupiti. Ulaganje u sopstvenu kuću ili stan je za većinu ljudi najveća investicija u životu, i izuzetno je važno da sve prođe kako treba.

Foto: Shutterstock

Budite dobro informisani i pripremljeni  – pročitajte šta sve morate znati kada je kupovina prvog stana u pitanju!

Od legalizacije, papirologije, komšiluka i premreženosti, pa do toga kako su okrenuti prozori i valjaju li instalacije i izolacija – postoji mali milion stvari na koje morate obratiti pažnju kada kupujete svoj prvi stan.

Pripremili smo listu stvari na koje ne treba da zaboravite kada obilazite stanove i odlučujete koji ćete kupiti.

Imate li dovoljno novca?

Ovo deluje kao prvo pitanje koje ste prebrinuli i potpuni višak na ovom spisku. Ipak, nije dovoljno samo kupiti stan – svako ko je već imao iskustva sa "osamostaljivanjem" zna da je ovo rupa bez dna.

Foto: Pexels

Krečenje, deratizacija i dezinsekcija, krediti, bela tehnika, nameštaj… Spisak gotovo i da nema kraj, i u svakom trenutku će vam trebati još nešto "za kuću". Ukoliko imate obezbeđen fond za najneophodnije stvari za stan, možete da se upustite u avanturu potrage za svojim novim domom.

Koje su vaše potrebe i prioriteti?

Ekstravagantna arhitektura i nekonvencionalan prostor mogu vas neodoljivo privući, ali ne zaboravite da ćete tu provesti dobar deo života! Radije se odlučite za jednostavan prostor sa skladnim dimenzijama soba koje odgovaraju vašem načinu života.

Pri kupovini stana najvažnije je imati na umu koji su vaši prioriteti. Nekada ćete morati da žrtvujete lepu terasu zarad dobre lokacije, ili dobru lokaciju zarad mesta za parking.

Foto: Shutterstock

Srećom, građevinske kompanije se sve više fokusiraju na izgradnju stambenih objekata, pa ponuda stanova nikada nije bila veća.

Ukoliko ste strastveni ljubitelj biljaka i ne želite da ih se odričete, bilo bi dobro da potražite stanove s prozorima okrenutim ka istoku, kako bi vaš stan bio izložen velikoj količini prirodne svetlosti.

Nije loše ni imati malu terasu, taman dovoljnu za dve stolice i nekoliko saksija. Ako vam buka u saobraćaju smeta, potražite stan daleko od prometnih puteva. U slučaju da je potrebno detaljnije uređenje novog doma, uvek možete posavetovati stručnjake ili korisne savete za uređenje online.

Šta se nalazi u neposrednoj blizini?

Važno je da su vam sledeće stvari što bliže, idealno na najviše pet minuta hoda:

- dom zdravlja;

- market makar srednje veličine;

- apoteka;

Foto: Pixabay

- autobuska stanica (iako vozite);

- osnovna škola (ako imate decu ili planirate to).

Za sve ostalo nije toliki problem pešačiti malo duže ili voziti. Bilo bi dobro da niste previše udaljeni od radnog mesta, ukoliko ne nameravate da menjate posao u skorijoj budućnosti. Ako uz pomenute stvari postoji još nešto što vam je važno – uključite i to u računicu.

Razmotrite i mogućnosti za divlju gradnju u okolini: ukoliko za to fizički postoji mesta, lako može da se desi da vam neko potpuno zakloni svetlo ili napravi terasu neugodno blizu vaših prozora.

Takođe, ako se u blizini nalazi popularan noćni klub ili kafana, računajte na galamu u sitnim satima.

Parking i prevoz – da li je lokacija dobro premrežena?

Parking mesto u zgradi je još jedan od velikih troškova koji vam možda neće odmah pasti na pamet. Ukoliko biste radije parkirali automobil negde oko zgrade, nemojte zaboraviti da je auto izložen kiši, snegu, Suncu, pticama bez manira i istim takvim ljudima – i to ako uspete da nađete mesto u blizini.

Foto: Pexels

Oni koji ne voze moraju da istraže koliko su udaljene stanice prevoza koji im je potreban. U idealnom slučaju, stanica će biti na minut – dva udaljena od zgrade, daleko od buke, gužve i smeća, i tu će prolaziti linije koje pokrivaju veći deo grada.

Kakav je komšiluk?

Kada ste našli idealan stan na dobrom mestu, vreme je za "unutrašnju istragu". Iako ćete sa dobro informisanim agentima za nekretnine saznati mnogo o potencijalnom mestu za život, najbolji uvid u okruženje imaćete ako ga istražite sami.

Foto: Shutterstock

Nemojte se stideti da pokucate na vrata pored, ispod i iznad vaših. Ako iznad vas živi porodica sa malom decom, pomirite se s tim da će vam ponekad skakati nad glavom i praviti buku, ili potražite drugi stan.

Isto važi za stanove koji se izdaju studentima, a ako ste vi osoba koja ponekad voli da napravi kućnu žurku – dalje od mrzovoljnih komšija koje će stalno zivkati policiju.

U samom stanu: instalacije, papiri i neprijatna iznenađenja

Izgled može da prevari: prizor čistog, ispražnjenog i sveže okrečenog stana koji može biti vaš učiniće da vam zaigra srce, ali nemojte se odmah opuštati. Ako sami niste građevinac ili arhitekta oštrog oka, a ako ga kupujete od starog vlasnika, moraćete da se oslonite na njega za informacije. Zato budite obazrivi u toj situaciji!

Foto: Shutterstock

Pre nego što obavite kupovinu i potpišete bilo šta, izvršite detaljan pregled stana. To ne morate učiniti sami – potražite pomoć nekog majstora ili druge upućene, iskusne osobe, i proverite da li je vlasnik pokušao da od vas nešto sakrije.

Kupovina stana je veliki trošak i dodatne popravke i renoviranje su poslednje što vam treba. Kada se uverite da je sve kako treba, vreme je za sam proces kupovine!

Oslobađanje od poreza za prvu kupovinu nekretnine

Obradovaće vas vest da ste u Srbiji oslobođeni poreza u slučaju da prvi put kupujete nekretninu, pod uslovom da je ona površine do 40 kvadrata!

Foto: Shutterstock

Ako je veća, plaćate porez samo za razliku (kvadrati stana minus 40 kvadrata = kvadratura za koju plaćate), a ako se sa vama useljava još neko ko ne poseduje nekretnine, oslobođeni ste poreza za dodatnih 15 kvadrata.

Kupovina stana – važni koraci

Ovo su neke od birokratskih provera koje morate izvršiti pre nego što date novac ili potpišete neki dokument, ili vas očekuju neposredno nakon kupovine:

- provera katastra nepokretnosti – u katastru proverite ko je vlasnik stana, da li je uknjižen i da li je pod hipotekom;

Foto: Pixabay

- "sitna slova" – detaljno proučite kupoprodajni ugovor, po mogućstvu s agentom za nekretnine ili advokatom;

- plaćanje poreza – porez na nekretninu morate platiti najkasnije 10 dana od overe kupoprodajnog ugovora!

Kupovina stana jeste stresna i važna odluka, ali malo je toga prijatnijeg od odjekivanja prvih koraka u vašem novom stanu. Konačno svoji na svome! Uz potrebno predznanje, to će biti jedno lepo iskustvo, i uz malo sreće da vam zapadnu "dobre" komšije.

Zatvoreno za komentare.