Kuvanje čaja je bar prosto, stavite vodu na ringlu, sačekate da provri i dodate čaj po želji… E, pa, tu grdno grešite, bar tako tvrde engleski eksperti za čaj.
Foto: Shutterstock
Naime, profesionalni tester hrane i pića, Martin Izark je izavao pravi haos na internetu kada je izjavio da je ogromna greška koristiti ključalu vodu u pripremi čaja.
“Vreme je da razotkrijemo mit o ključaloj vodi. Previše vruća voda ubija najvažnije sastojke čaja, i ostaje vam samo jak ukus suvog, osiromašenog tanina. Ako kesice čaja ostavite predugo u proključaloj vodi, čaj će imati ukus kao voda iz kupusa”, rekao je Izark.
On napominje da bi idealna temperatura vode trebalo da bude oko 80 stepeni Celzijusa.
Foto: Shutterstock
Sa njim se slaže i Edvard Esler, vlasnik prodavnice čaja, koji kaže da prosto nije istina da vam je potrebna prolkjučala voda za pripremu, kao i da mnoge vrste čaja imaju bolji ukus sa vodom na malo nižim temperaturama.
Na primer, savršena temperatura vode za pripremu zelenog čaja je između 50 i 65 stepeni Celzijusa.
A ako niste sigurni kako da dođete do idealne temperature od 80 stepeni, eksperti predlažu korišćenje hladne vode – u proseku na svakih 10 odsto dodate hladne vode, vruća voda se ohladi za desetak stepeni.