I ako ne radite u pekari, apsolutno je moguće da znate da proverite kvalitet hleba kao pravi pekar.
Foto: Shutterstock
Uz ovaj vodič ćete prepoznati šest najvažnijih karakteristika koje svaka odlična vekna hleba ima:
Hleb bez lepe hrskave kore nije vredan vašeg vremena. Kora dobrog hleba ima više nijansi, od zlatnosmeđe do svetlozlatne.
U svežem hlebu treba da tražite mehure vazduha različitih veličina.
Foto: Shutterstock
Kvalitetan hleb ima blago sjajnu unutrašnju površinu. Pored toga, vratiće se u prvobitan položaj kada ga pritisnete.
Dobar hleb osim ukusa ima i miris koji treba da se oseti i pre nego što ga zagrizemo.
Foto: Shutterstock
Dobar spoljašnji izgled ili glazura jedan je od pokazatelja kvaliteta. Forma, oblik, volumen, glazura… sve to čini hleb kvalitetnim.
Narezivanje je skoro kao umetnost, pa ako želite rustikalan hleb, pustićete da se on sam otvori.