12 znakova koji upozoravaju da veza ide u pogrešnom smeru

12 znakova koji upozoravaju da veza ide u pogrešnom smeru

Ako ignorišete jasne signale da osobi koju volite nije stalo do vaše veze koliko i vama, posle će vam đavo biti kriv.

Kada jako želimo da naša veza uspe, ponekad se dešava da nesvesno ignorišemo partnerove mane i ponašanje koje nas uznemirava, pronalazimo opravdanje za postupke kojima nas povređuje i ne želimo da priznamo da osoba do koje nam je stalo ne deli našu posvećenost vezi, ne trudi se i jasno stavlja do znanja da nas doživljava samo kao usputnu stanicu.

Evo šta kažu stručnjaci za veze, na šta bi trebalo da obratimo pažnju. Nijedan od ovih obrazaca ponašanja nije, naravno, razlog da odmah prekinete vezu, ali svaki od njih razlog je da budete na oprezu, bar dok ne vidite u kom će se smeru razvijati vaš odnos.

Nema nijednu lepu reč za svoje prethodne partnere ili partnerke

"Ako osoba sa kojom ste u vezi nema nijednu lepu reč za svoje ranije partnere, to bi trebalo da bude znak upozorenja, jer takvim osobama introspekcija najčešće nije jača strana. Za raskid su uvek odgovorna oba partnera, a ako osoba koju volite pokušava da se predstavi kao žrtva koju su bivši ili bivše samo iskorišćavali i na kraju ih šutnuli, vrlo je verovatno da će se ponašati kao mučenik ili mučenica i u ovoj sadašnjoj vezi", kaže psiholog i bračni terapeut Samanta Rodman.

Navodi vas da posumnjate u sopstvene kvalitete i u svoj doživljaj stvarnosti

"Ako ste primetili da svaki put kad se oko nečega ne slažete osoba sa kojom ste u vezi pokušava da vas navede da posumnjate u sebe, u svoj doživljaj stvarnosti, pa i predmeta rasprave, a imate osećaj da je sve vreme svesna da ste vi u pravu, to nije dobar znak. To ponašanje najčešće se manifestuje tako što će na svaku vašu primedbu odgovor biti da "dramite" bez razloga, da "preterujete" ili nešto slično tome.

Na primer: čujete ženski glas u pozadini dok razgovarate sa partnerom koji je na putu, ali kad ga pitate, on vas ubeđuje da ste umislili, da vam se učinilo, ili da je u pitanju bila neka emisija na televiziji, iako biste vi mogli da se zakunete da je taj ženski glas pozvao vašeg partnera po imenu. Ovakvo ponašanje je opasno, jer partner ne samo da vas laže, već se poigrava i vašim zdravim razumom, što to laganje diže na sasvim drugi nivo.

Ako imate snažan osećaj da nešto nije u redu, ako ste uznemireni i nešto vam ne da mira, verovatno ste u pravu", kaže Kimberli Resnik Anderson bračni terapeut i profesor psihijatrije na UCLA.

Odbija da provodi vreme sa članovima vaše porodice i prijateljima

"Ako osoba sa kojom ste u vezi očekuje od vas da obilazite rođake i prijatelje s njene strane, ali odbija da vam pravi društvo na bilo kojem porodičnom, poslovnom ili prijateljskom okupljanju koje dolazi s vaše strane, to nikad nije dobar znak. Zdrava veza podrazumeva da se socijalni kontakti održavaju "dvosmerno". Ako uhvatite sebe da stalno morate da smišljate izgovore da biste opravdali odsustvo osobe sa kojom ste u vezi sa nekih važnih druženja, vreme je za iskren razgovor", kaže Elizabet Lamot, terapeut iz Vašingtona.

Neprijatan je prema osobama koje ne poznaje

"Obratite pažnju na sitnice, na to kako se ophodi prema konobaru u restoranu, prema kasirki u samousluzi, prema taksistima… Ako je partner osoran i neprijatan, ako je arogantan i drzak prema ljudima koje ne poznaje, to mnogo govori o njegovom doživljaju stvarnosti i sopstvene "veličine". I nemojte se tešiti time što nije grub prema vama. To će doći na red pre ili kasnije", objašnjava Rajan Haus, klinički psiholog.

Ne ume da se izvini

"Često čujem od klijenata "ona ne voli da se izvinjava, ali znam da joj je žao" ili "on nikad ne kaže izvini, ali uvek je ljubazniji posle svađe". Spremnost da se izvinite je znak zrelosti, to je znak da ste spremni da priznate svoje greške. U ovakvim situacijama problem je u tome što će se vaša veza vremenom pretvoriti u niz vaših beskrajnih izvinjenja, i kad ste krivi i kad niste krivi", kaže Vinifred Rajli, bračni i porodični terapeut.

Čuva mobilni telefon kao oči u glavi

"Ako ste u vezi sa osobom koja je gotovo neprekidno "zalepljena" za mobilni telefon, to nije dobar znak. A ako je uz to i veliki problem da se poslužite njegovim ili njenim telefonom, jer vam se ispraznila baterija… Vrlo je verovatno da osoba koju volite krije nešto", kaže Elizabet Lamot.

Ne možete da računate ni na vreme ni na novac vašeg partnera

"Kada vreme i novac počnu da predstavljaju problem, to ne mora da bude znak da osoba koju volite ima nekog "sa strane", ali jeste signal da nešto nije kako treba. Ne morate da imate uvid u satnicu i račun vašeg partnera, ali ako ste u ozbiljnoj, posvećenoj vezi, ne bi trebalo da se nađete u situaciji da razmišljate da li se osobi koju volite nešto dogodilo, jer vam se ne javlja na telefon 18 sati. Ili da se pitate na šta je otišla cela njegova ili njena plata, ako imate zajedničke finansije", objašnjava terapetut i stručnjak za veze Zek Britl.

Osoba koju volite nije spremna nimalo da se potrudi da uradi nešto što će vas obradovati

"Na početku nove veze svi se trude i spremni su da skinu zvezde s neba za osobu u koju su zaljubljeni, kako vreme odmiče, to se menja, i to je prirodno. Ali, ako primećujete da partner nije spreman prstom da mrdne da bi vas obradovao ili vam pomogao u nečemu, vreme je da ozbiljno razmislite o tome u kom smeru ide vaša veza", kaže Kimberli Resnik Andeson.

Ne poštuje ono što je vama važno

"Da li osoba sa kojom ste u vezi poštuje vaše vreme, vaše želje, da li ima strpljenja i volje za ljude koji su vam važni? Da li ste primetili da otkako ste u vezi morate da se odričete stvari do kojih vam je stalo, jer vašem partneru nisu po volji? Mnoge nasilne veze počinju upravo ovako", upozorava Rajan Haus.

Partner vas ismeva ili vam se ruga pred drugima iako ste ga zamolili da to ne radi

"Zadirkivanje, "spuštanje" i šale na vaš račun pred drugim ljudima, zbog kojih se osećate poniženo su nešto što ne smete tolerisati. Osoba koja vas voli nikada neće želeti da vas povredi na taj način. Čak i ako partner pokuša da vas ubedi da ste "preosetljivi" i da se "samo šali", ukoliko vam je zbog njegovog ponašanja neprijatno, ne treba to da trpite.

Ovo je jedna od ozbiljnih "crvenih zastavica" i ne bi trebalo da pokušavate da umanjite značaj takvog ponašanja. U vezi bi trebalo da se osećamo bezbedno i spokojno. Ako vaš partner svesno i namerno nastavlja da potkopava vaše samopouzdanje "prozivajući vas" kad ste u društvu, zapitajte se da li želite da budete u takvoj vezi", savetuje Samanta Rodman.

Češće je loše volje nego dobre

"Svi mi ponekad ustanemo na levu nogu, ali ako imate utisak da stalno hodate kao po jajima, jer je osoba koju volite loše volje, ako nemate pravo ništa da kažete ako se oko nečega ne slažete, jer će se on ili ona naljutiti, ako je partner neprijatan, grub i obraća vam se s nipodaštavanjem, ne pokušavajte da opravdate takvo ponašanje. To je ozbiljan, veliki problem", kaže Vinifred Rajli.

Priča samo o sebi i ne pokazuje ni minimum elementarnog interesovanja za ono što se vama dešava

"Ako imate utisak da osoba sa kojom ste u vezi ne obraća pažnju kad joj nešto pričate, ako nema strpljenja da vas sasluša ni kada želite da ispričate nešto što vam je jako važno, zapitajte se kuda to vodi. Ako ništa što je vama važno nije važno osobi koja vas navodno voli, o čemu se radi? Zar ne bi trebalo i ono kako se vi osećate da bude važno za oboje? Ako nemate osećaj da vas partner podržava i razume, možda je vreme da krenete dalje", savetuje Rajan Haus.

Zatvoreno za komentare.