4 faze kroz koje prolazi svaka veza: U prvoj svi najviše uživaju, treća je kritična!

4 faze kroz koje prolazi svaka veza: U prvoj svi najviše uživaju, treća je kritična!

Klinički psiholog dr Kristin Dejvin, specijalizovana za veze, brakove i razvode, kaže da su trud, namera, pažnja, želja za dugom vezom i humor, ključni "sastojci" uspešne veze. Naravno, sve to je lakše reći nego uraditi.

Photo: Unsplash

Parovi koji dele otvorenost i volju da prođu kroz sve faze veze, uprkos usponima i padovima, na kraju će u tome i uspeti, iako će biti trenutaka kada će misliti da jednostavno neće opstati.

Perod medenog meseca će proći pre nego što uspete da se osvrnete i bićete prepušteni svakodnevnim stvarima, koje će vam možda delovati dosadno, ali zapravo mogu da budu sjajne, ako pored sebe imate pravu osobu.

Evo kroz koje prolaze sve veze - proverite u kojoj ste vi i koja faza vam sledi, ali i saveti psihologa kako da uspešno prođete svaku fazu.

1. Romantična faza

Photo: Pexels

Osećaj blaženstva i sreće su najveći u ovoj fazi veze. Tada se pitate gde je partner bio celog vašeg života. Vaš svet je jednostavno divan!

Razlike među vama doživljavate kao snagu i u ovoj fazi ste često toliko fokusirani na partnera da gotovo isključujete sve druge osobe iz života.

Bezmalo ste opsednuti. Zaboravljate na svoje granice, strahove, "kočnice". Konačno se osećate kompletno, sigurno i voljeno!

Ali, lako je zanemariti sve druge ljude i fokusirati se samo na partnera. Budite pažljivi da u svemu tome ne izgubite sopstveni identitet i ne postanete zavisni od partnera.

Nakon nekoliko meseci gde je vaša ljubav bila "pod punim gasom", dolazi do usporavanja. Setili ste se da imate kočnice. Efekat neurotransmitera dopamina (hormon sreće) u mozgu je popustio i sada ste se malo vratili u realnost.

2. Borba za "moć"

Photo: Shutterstock

Vaše ružičaste naočare kroz koje ste gledali svet su postale malo manje ružičaste. Iluzija da će vaša ljubav trajati večno često se završi razočaranjem. Sada shvatate da sve te razlike među vama i nisu baš dobre.

Patnerovo ponašanje koje vam je nekada bilo veoma simpatično, možda čak i baš ono koje vas je osvojilo, sada vas nervira.

Ljudi pokušavaju da vrate partnera na ono kakav je nekad bio ili da od njega stvore osobu kakvu su zamislili u glavi. Sve je više rasprava i nesporazuma usled neumeća komunikacije.

Ako želite da vaša veza uspe, nešto morate da uradite drugačije, da pokušate da komunicirate drugačije.

Svaka vaša svađa čini da se osećate beznadežnije kada je reč o vašoj zajedničkoj budućnosti i utiče na vaš osećaj sigurnosti u vezi. Do nedavno vam je bilo sjajno da budete zajedno, a sada ne znate šta da očekujete od partnera. Pitate se da li ste pogrešili i da li je vaša veza osuđena na propast?

Ukoliko parovi nisu pažljivi, mogu nesvesno da pribegnu taktikama poput krivice, sramote i straha, da bi zadobili partnerovu pažnju. U ovoj fazi je često da partneri međusobno krive jedno drugo za probleme u vezi i traže da se promene.

Photo: Shutterstock

Da biste sačuvali vezu, psiholog savetuje da u ovoj fazi veze radite na sledećim stvarima: prihvatanju razlika među vama, učenju da delite moć u vezi, odbacivanju iluzija o stalnoj harmoniji u vezi, prepoznavanju snažnih tačaka u vezi, postavljanju jasnih granica i pokazivanju međusobnog poštovanja.

Veoma je važno u ovoj fazi da uspete da uspostavite neki moć, osećaj nezavinosti, a da u isto vreme ne narušite vaš odnos.

Veza je jaka jedino ako obe strane mogu da izraze svoja osećanja, da prijateljski pređu preko svađa, ako žele da unaprede i/ili izmene svoju komunikaciju.

U ovom periodu veza postaje realističnija, a ne idealizovana fantazija.

3. Faza stabilnosti

Photo: Shutterstock

U fazi stabilnosti su oba partnera međusobno svesnija svojih ponašanja i razlika, onoga što ih nervira. Oboje su prešli preko bobbe za moć koja je jedno vreme imala monopol nad njihovom vezom.

Jednostavno, sada su naučili da je rasprava samo to – rasprava, nesuglasica. Ne ulaze u rasprave osim ako zaista ne moraju i umeju da okončaju svađu bez posledica.

Veza je do sada već ušla u određeni ritam i partneri su sada opušteniji. Poverenje i osećaj sigurnosti im dozvoljavaju da se na neki zdrav način "udalje" od veze, a da se zbog toga ne osećaju ugroženo.

Uprkos svim pozitivnim stranama ove faze veze, dosada vreba iza ćoška. Do ove faze je par već izvesno vreme u vezi, što znači da je već ušao u neku rutinu, što može da dovede do apatije, pa čak i neverstva.

Partneri počinju da uzimaju jedno drugo zdravo za gotovo. Posvećuju manje pažnje jedno drugom, manje se trude oko veze.

Ne dozvolite da se to desi, savetuje psiholog. Razgovarajte o tome. Prihvatite da je sve to deo procesa i da je dosada deo veze koji, iskrenim razgovorima, može da se prevaziđe.

4. Faza privrženosti

Photo: Shutterstcok

Napravili ste izbore koji se tiču vas i vašeg partnera. Prepoznali ste i prihvatili ste svoje i partnerove mane i u zdravoj ste vezi.

Više verujete partneru i osećate se sigurnije u vezi. Možete da budete onakvi kakvi zaista jeste i da radite stvari do kojih vam je stalo, a da istovremeno ostanete povezani sa partnerom i radite zajedno ono u čemu uživate oboje.

Umete da prevaziđete loše periode i da uživate u dobrim. Uprkos tim lošim trenucima i periodima, i dalje uživate u partnerovom društvu.

U stvari, tek sada onako zaista, opušteno, uživate u vezi. Ne treba vam druga osoba jer vi birate svog partnera, baš svakog dana. Postigli ste zdrav balans između moći, slobode, ljubavi i pripadanja.

Nije loše da sebi postavite nekoliko pitanja u ovoj fazi: Vidite li se dugoročno sa partnerom? Delite li interese i životne ciljeve? Da li ova osoba doprinosi kvalitetu vašeg života? Ima li partner sve što ste želeli? Da li dobro funkcionišete kao tim?

Ova pitanja trebalo bi samo da vas podsećaju da je u vezu neophodno konstantno ulagati trud, pokazivati privrženost i poklanjati partneru pažnju.

Zatvoreno za komentare.