4 saveta iz budističkog učenja za srećnu vezu

4 saveta iz budističkog učenja za srećnu vezu

Ljubav i život su centralna tema budističkog učenja. Budino učenje o ljubavi pokazuje nam da istinska ljubav mora da bude pozitivna i lepa, da nam donese radost i slobodu.

Foto: Shutterstock

Prema budističkom verovanju, postoje četiri elementa prave ljubavi. Treba ih povezati da bi ljubav bila istinita i trajna.

Ne radi se o magičnim ili čak duhovnim konceptima, već o načinu ponašanja i vrlinama koje treba da negujemo kako bismo ojačali ljubav.

Ova četiri elementa se lako primenjuju i vaša veza će biti mnogo kvalitetnija, a vi i vaš partner mnogo srećniji.

1. Maitri

Maitri označava dobrotu. To nije samo želja da nekoga usrećimo, već i sposobnost da se to učini. Možda nameravate nekoga da volite, ali način na koji volite tu osobu je čini nesrećnom.

Možete da iskoristite Maitri tako što ćete zaista posmatrati osobu koju volite i razviti dublje razumevanje nje kao osobe. Razumevajući je, naučićete kako da je volite. Ovo razumevanje zasniva se na ambicijama, željama i poteškoćama vaše voljene osobe.

Foto: Shutterstock

2. Karuna

Drugi element prave ljubavi je Karuna, što znači saosećanje. Ovo je sposobnost ublažavanja tuđeg bola, zajedno sa željom da se to učini. To se takođe zasniva na razumevanju, ali i na razumevanju patnje koju voljena osoba oseća.

Tek kada zaista razumemo njenu patnju, moći ćemo da joj pomognemo da ublaži bol i olakša teret.

Razgovarajte sa voljenom osobom o njenim problemima i pitajte da li možete nešto da joj pomognete. Ovakva vrsta razgovora razvija razumevanje i želju za pomoći koja će ojačati vašu vezu.

3. Mudita

Treći element, Mudita, znači radost ili sreću. Ovo je jedan od najvažnijih elemenata, jer na neki način povezuje sva četiri elementa u celinu. Ako u ljubavi nema radosti ili sreće, ljubav nije stvarna.

Ako vas ljubav uznemiruje ili čini nesrećnima, onda to uopšte nije ljubav ili je izgubljena. Ljubav treba da bude ispunjena i da pruža radost i sreću onima koji je osete.

Odvojite vreme za stvari koje vas čine srećnim, i u paru i pojedinačno. Osećaj sreće koji nosimo u sebi omogućava nam da delimo svoju sreću sa voljenom osobom.

Trebalo bi da budete u mogućnosti da pronađete radost u sebi kao i jedno prema drugom i osetite ljubav u njenom najčistijem obliku.

Foto: Shutterstock

4. Upekša

Poslednji od četiri elementa ljubavi je Upekša, što znači sloboda. Kada je ljubav stvarna, osobe u vezi treba da imaju slobodu i treba da se osećaju slobodno u svojoj vezi.

Svaka osoba treba da oseća slobodu da bude jedinstvena i da može slobodno da se razvija. To vam omogućava da budete svoji i da imate vremena za sebe, znajući da i vaša voljena osoba čini isto.

Sloboda bi takođe trebalo da bude zastupljena i u samoj vezi, tako da možete bezbrižno da delite ideje i misli sa svojim partnerom bez straha ili osude. Osećaj slobode u vezi je znak najiskrenije ljubavi.