5 saveta koji će vam pomoći da obnovite vezu ako ste se privremeno razdvojili od partnera

5 saveta koji će vam pomoći da obnovite vezu ako ste se privremeno razdvojili od partnera

Ako ste vi i vaš partner odlučili da se razdvojite na neko vreme radi popravljanja problema u vezi, trebate znati jedno: Ako ne radite zajedno na tim problemima, nemojte očekivati ​​promene.

Foto: Shutterstock

Nakon određenog vremena, kada odlučite da je vreme da opet budete zajedno, ukoliko niste napravili promene u vašoj vezi, vaša veza će biti ista kao i pre. Razdvajanje je u dosta situacija samo razdvajanje, ono ne uključuje isceljivanje.

Od jednog i od drugog partnera se traži predanost i da daju celog sebe. Na primer, ako samo jedna osoba u vezi daje celog sebe, a za ovu drugu je 'gotovo' ili ne zna šta želi i kako da nastavi, verujte, nema potrebe da se vraćate na staro Za ljubav je potrebno uvek dvoje.

Za početak, morate shvatiti da je svaki sukob u vezi dobrodošao. Zašto? To je prilika za rast i za zrelost kako biste mogli cvetati, proširiti horizonte i napredovati.

Sukobi su deo svakog odnosa i potpuno su normalni, baš kao što je prehlada deo ljudskog iskustva. Način na koji pristupate i funkcionišete u vezi može pomeriti odnos prema napred i obnoviti vašu vezu.

Evo 5 saveta za ponovno ujedinjenje para nakon privremenog prekida:

1. Potražite stručnu pomoć

Privremeni prekid i razdvajanje može pružiti drugačiju perspektivu. 

Naučiti pregovarati o razlikama i razumeti njihovo poreklo zahteva kvalifikovanog stručnjaka koji vam može pomoći u ponovnom povezivanju. Ako ne znate kako bi sami rešili problem, stručne osobe imaju sve veštine koje su potrebne parovima u krizi.

Važno je odabrati terapeuta koji je visoko obučen i iskusan. Za to su potrebna istraživanja, vreme i trud.

Što više vremena uložite u potragu za pravim terapeutom, to će vaš rezultat biti uspešniji. Preporuke potražite od onih koji su postigli uspeh sa svojom terapijom. 

Trebate odabrati nekoga s pravim iskustvom i dobrim recenzijama. Isto je s načinom na koji ste odabrali svog stomatologa, lekara ili finansijskog savetnika.

Zapamtite: Savetovanje za parove je jeftinije od razvoda!

Foto: Shutterstock

2. Budite strpljivi

Baš kao što je bilo potrebno vreme da se vaši odnosi pogoršaju, tako je potrebno i vreme za 'čišćenje' prostora u kojem oboje živite. Cilj je stvoriti i održati prostor kakav je bio nekada kada ste tek krenuli.

Sećate se kako biste gledali jedno u drugo otvorenog srca i toplih očiju, željni osećaja i dodira?

Šta je pošlo po zlu? Kako ste prešli iz raja u pakao?

Verovatno niste ni primetili ili se setili koraka koji su vas izveli na pogrešan put. To nije bio nagli prelaz. S vremenom ste se razdvojili zbog određenih stvari, nadajući se da će razdvajanje vratiti izgubljeni raj.

Probajte otkriti kada je sve krenulo po zlu i razmisliti o tome kako biste sve te stvari promenili, kako biste sad postupali u vezi i vidite ima li budućnosti za dalje.

3. Budite znatiželjni

Sećate li se kad ste bili samo dete širokog osmeha? Sećate li se kako vas je svet fascinirao? Sećate li se kada ste prvi put probali picu?

To je vrsta znatiželje i čuda koja vam je sada potrebna. Vašoj vezi morate pristupiti s istim osećajem znatiželje i čuđenja. Izazov je gledati kako se složeni slojevi vašeg odnosa razvijaju..

Osećaj čuđenja pojaviće se kada oboje vidite drugačije 'lice svog partnera' i prvi put, ponovo, naučite njihov jezik i naučite ih gledati novim očima.

Foto: Shutterstock

4. Budite otvoreni, iskreni i prisutni

Često je naš prirodni odgovor korištenje obrambenih mehanizama koje smo naučili iz prošlih iskustava.

Svi znamo da je iskrenost najbolja politika.

Da biste mogli ne braniti svoje ponašanje izvinjavajući se ili okrivljavajući nekoga ili nešto treće, potrebna je zrelost, hrabrost i pažljivost.

Kao odrasli, previše lako upadamo u stare navike koje nam više ne služe u odnosima. Otvorenost za trajne mogućnosti deo je odrastanja. Ostati zaglavljeni u starim navikama, idejama i uverenjima samo nas čini tvrdoglavima i zatvorenima.

Ova ponašanja narušavaju zdrave, zrele odnose. Otvorenost omogućava lični rast i razvoj.

Naučite kako slušati i razumeti partnera bez izazivanja. To vam može pružiti perspektivu druge osobe, što podstiče intimnost.

Većina parova ne zna kako biti prisutan već su u 90 posto vremena odsutni u vezi. Kad naučite 'umeće prisutnosti', komunikacija je moguća.

Mnogo parova ne zna efikasno komunicirati. Za njih je važnije da budu u pravu, nego da budu srećni. Ono što je isto vrlo bitno kod prisutnosti oba partnera, a može se vežbati kod kuće ili bilo gde, je pogled oči u oči.

Prvo gledajte jedan drugom u oči, nemojte komunicirati. Otvorite srce i dušu, fokusirajte se na suštinu svog partnera i osetite kolika je vaša ljubav. Tako ćete otkriti da li je vaša ljubav još jaka ili više nije kao pre.

5. Naučite nove principe i rituale kako biste održali svoju vezu

Nakon što par nauči umeće prisutnosti, prelazi na nove principe i rituale kako bi se razumeli na najdubljem nivou intimnosti. To se ogleda u empatiji, nečemu što je davno zaboravljeno nakon što je veza počela da se raspada.

Postati empatični jedni prema drugima omogućuje saosećanje i razumevanje zašto su stvari takve kakve jesu. Nema krivice ili presude - samo prihvaćanje.

Naša iskustva iz ranog detinjstva oblikuju naša uverenja i ponašanja. Empatija odlaže kritiku i prosuđivanje, stvarajući sigurnu privrženost.

Većina problema koji onečišćuju prostor nastaju zbog prošlih rana koje se nesvesno nose u novi odnos, piše Your Tango.