5 stvari koje nikada ne smete reći tokom svađe

5 stvari koje nikada ne smete reći tokom svađe

Ako se svađate i želite dodatno da iznervirate "drugu stranu", dovoljno je da dobacite nešto kao… "ajde smiri se". Znate i sami kako reagujete na tako nešto.

Photo: shutterstock

Izraste vam druga glava, i spremni ste da se svađate do "poslednje kapi krvi". Vrlo sličan efekat, naravno, imaju i prezrivo kolutanje očima, podrugljivo smejanje i uopšte, bilo šta što na bilo koji način omalovažava osobu s kojom se svađate.

A kad se svađate s nekim koga volite, bilo šta od ovoga vodi vas pravac u minsko polje iz kojeg je pitanje da li ćete "izaći" kao par.

Photo: Pixabay

Evo šta nikad ne bi smelo da vam "izleti" dok se svađate, i koje bi modele ponašanja trebalo da izbegavate:

Žrtva i agresor

Photo: Pixabay

To je ona situacija kad jedan od partnera izigrava mučenika a drugi zlog tiranina.

"Uvek si tako zao prema meni", "Ne znam čime sam zaslužio/zaslužila da se tako ponašaš", "Da nisi tako jadan, to se ne bi desilo"... Zvuči poznato?

Ono što se u stvari krije iza takvog modela ponašanja je da ideja o tome da se jedan od partnera žrtvuje podrazumeva da je on automatski u pravu. Ako ste vi žrtva, vaš "zli" partner sigurno greši...

Ali, stvari nikad nisu tako jednostavne i za svađu je uvek potrebno dvoje. Ako vi izigravate mučenika, to znači da ste pasivni i da samim tim vaš partner nosi veću odgovornost kada je vaša veza u pitanju, što nije pošteno.

Izbegavanje sukoba

Photo: Pixabay

Rasprava u ovom slučaju obično se završava ovim rečenicama "Pa, šta sad planiraš da uradiš?", "Ništa. Idem da se prošetam". 

Ovakav pristup je bukvalno toksičan i može ozbiljno da ugrozi odnose među partnerima jer je otvoren razgovor nemoguć ako se neko svaki put pokupi i ode.

Ipak, nije rešenje ni da partnera provocirate dok ne "eksplodira".

Pokušajte mirno, ali nedvosmisleno da mu objasnite da odlazak u šetnju ništa ne rešava i da je razgovor najmanje što zaslužujete, s obzirom na to da ste i vi ravnopravan partner u vašem odnosu.

Odbrambeni stav

Photo: Pexels

"Ti uvek...", "Ti nikad...", pa onda druga strana uzvrati sa "Ja uvek...", dok rasprava ne postane potpuno besmislena.

Odbrambeni mehanizmi su prirodna reakcija, ali takvo "gađanje" argumentima i prebacivanje krivice na drugog partnera neće doneti rešenje. U većini ovakvih situacija zapravo se svađate manje-više sami sa sobom, a ne sa partnerom.

Morate biti samouvereni i iskreni i stajati iza onoga što govorite, pre nego što uopšte započnete raspravu trebalo bi da budete sigurni u svoje stavove i spremni na kompromise.

Preterano ste kritični

Photo: Pexels

Kada partnera počnete da vređate i da "ispaljujete" rečenice "tako si sebičan", i "ista si kao tvoja majka", gotovo je sa civilizovanom raspravom.

Umesto toga, pokušajte lepo da objasnite partneru šta vam u njegovom ponašanju smeta i zašto, a da ne budete previše kritični i ne pribegavajte niskim udarcima pri tome.

Prezir

Photo: Unsplash

Ako iz svake vaše rečenice izgovorene u svađi izbija prezir prema partneru, kraj se nazire, ali to možda i nije tako loše.

Zato što kad jednom dođete do "Nema svrhe da nastavljamo razgovor pošto me nije briga šta ti misiš" obično nema više nazaad.

Zatvoreno za komentare.