5 znakova da se u vezi ponašate kao majka

5 znakova da se u vezi ponašate kao majka

Većina parova nastoji da od veze napravi ravnopravno partnerstvo. Želja da se brinemo o drugoj polovini sasvim je prirodna, ali postoji tanka granica između brige o partneru i onoga što liči na brigu o detetu.

Photo: Pixabay

Ovih pet znakova ukazuju na to da se u vezi ponašate više kao roditelj, a manje kao partner.

1. Stalno prigovaranje

Photo: Shutterstock

Niko ne voli prigovaranje bez prestanka, a pogotovo ne ona osoba koja to mora konstantno da sluša. Možda vam se čini da je to jedini način da doprete do partnera koji se ponaša kao dete, ali konstruktivan razgovor između dve odrasle osobe i te kako je moguć ako se oboje potrudite.

2. Svađanje bez rešenja

Photo: Shutterstock

Rasprave i svađe sastavni su deo svake veze, ali važno je da ih uspešno rešite. Ako završe bezuspešno, samo ćete osećati ljutnju i gnev. Prisetite se samo kako su izgledale vaše svađe s roditeljima dok ste bili deca.

Svađe s partnerom treba da budu upravo suprotno, jer su i vaše uloge ravnopravne. 

3. Čišćenje za partnerom

 Photo: Shutterstock

Pratiti partnera u stopu i čistiti za njim stvarno nema smisla. Bilo da je reč o mrvicama hrane ili hrpi odeće na podu, partner treba da bude svestan da je on taj koji treba da pospremi iza sebe. Za srećniju vezu dovoljno je da podelite kućne zadatke ravnopravno.

4. Stvaranje izgovora

Photo: Shutterstock

Normalno da želite partnera da vidite u najboljem svetlu i da želite da branite neke njegove odluke. Ali stalna potreba za stvaranjem izgovora i pravdavanjem lošeg ponašanja koje traje već duže vreme neće učiniti vašu vezu uspešnijom.

Nema potrebe za majčinskom zaštitom, već podstaknite svog partnera da prihvati odgovornost za svoje ponašanje, da učestvuje u svemu baš kao i vi.

5. Potpuna kontrola

Photo: Pixabay

Neke osobe jednostavno imaju osobinu da kontrolišu sve što mrda. Ali ako baš svaki aspekt veze kontrolišete jer nemate poverenja u svog partnera, onda nastaje problem.

Važno je da oba partnera shvate stanje veze i da žele da se promene, jer ako ne dopuštate partneru da donosi neke odluke, to može vrlo loše da utiče na vaš odnos i vašu budućnost.

Zatvoreno za komentare.