Kako da na vreme prepoznate da će vas partner prevariti

Kako da na vreme prepoznate da će vas partner prevariti

Bez obzira na to koliko verujete svom partneru, imajte na umu da u dugoj vezi u nekom trenutku gotovo svako može da dođe u iskušenje da proba "nešto sa strane". Savetnik za parove dr Ejmi Ajversen otkrila je šest znakova koji ukazuju da će vas partner prevariti.

"Bez obzira na to koliko čvrsto verujete u vašu vezu, veoma je izvesno da će doći dan kada će vaš partner biti u iskušenju. Neverstvo može da bude veoma bolno, a tako često ne vidimo znakove koji ukazuju da će do toga doći. Iako ne možemo uvek da budemo sasvim iskreni prema sebi, naša intuicija je prilično dobra. Instinktivno znamo kada se nešto dešava. Imamo šesto čulo kojem bi trebalo da verujemo", kaže Ajversenova.

Ona ističe da je svaka veza drugačija, ali postoji nekoliko indikatora koji prethode neverstvu, ma kakva veza bila.

"Ako ste pametni i dobro informisani, možda ćete moći da 'ulovite' aferu pre nego što počne. Postavite sebi ovih šest pitanja i utvrdite imate li razloga za brigu".

1. Šta vam poručuje način na koji je odgajan

Osobe koje dolaze iz rasturenih porodica u kojima postoji istorija neverstva skloniji su tome da se ponašaju prema tom obrascu. Nestabilno detinjstvo ili nesigurnost mogu da utiču na to u odraslom dobru "skrenu s puta".

Sa druge strane, Ajversen kaže previše formalno vaspitana osoba u odraslom dobu može da pokaže veću želju za seksualnim istraživanjem i da na neki način, sa zakašnjenjem, iskaže bunt.

Međutim, ništa od ovoga samo po sebi ne znači ništa, a tek u kombinaciji sa drugim indikatorima postaju "sumnjiviji".

2. Šta vam govori njegovo prethodno ponašanje

Da li je vaš partner ranije imao afere? Postoji li istorija tokom veze sa vama, u kojoj je on slao nekome seksi poruke, preterano gledao filmove za odrasle, flertovao sa drugima...? Da li ima istoriju ponašanja koje upućuje na seksualnu zavisnost?

Sve to može da bude indikator predispozicija za neverstvo. Još jedan "trag" mogao bi se naći među ljudima u njegovoj okolini - da li ima prijatelje ili članove porodice koji varaju svoje partnere?

Partnerove reakcije na neverstvo ljudi koji su mu bliski pokazaće vam koja je njegova moralna granica.

3. Šta se trenutno dešava u njegovom životu

Afere su mnogo više od seksa. I najčešće nemaju veze samo sa tom "trećom" osobom, već više sa ličnom borbom sa identitetom.

Otkaz, napredovanje na poslu, penzija... bilo koji događaj u životu koji utiče na samopouzdanje može da poveća interes za istraživanje seksualnih prilika. I neka loša vest takođe može da učini da pomisao na prevaru deluje uzbudljivije.

Ester Perel, autorka koja se bavi psihologijom neverstva kaže da je najčešći razlog za neverstvo potreba da se "osećamo živima".

4. Da li ste primetili promene u ponašanju

Uzbuđenje i samopouzdanje koje osoba ima na početku afere sa drugom osobom manifestuje se primetnim promenama u njenom ponašanju. Možda ćete primetiti da odjednom znatno više novca i vremena ulaže u svoj izgled - novi parfem, opsesija vežbanjem ili značajna promena stila odevanja...

Afere takođe zahtevaju planiranje unapred i "vrdanje". Ako vaš partner odjednom pozive obavlja u drugoj prostoriji, šapuće dok razgovara telefonom ili mnogo više nego ranije koristi društvene mreže... Pa, verovatno imate razlog za brigu.

Ejmi kaže da pre nego što osoba fizički započne aferu, najčešće će neko vreme biti emocionalno obuzeta predmetom svoje požude - to je emocionalna prevara.

Da li neprestano govori o kolegi/koleginici sa posla, citira stvari koje je on/a rekao/la. U ranim fazama, pre nego što afera stvarno započne, partner možda neće ni kriti stvari od vas. Tada je vaša šansa.

5. Da li vam je veza nekako drugačija

Osoba koja razmišlja o neverstvu će uvek naći način da emocionalno opravda svoju odluku. Zato će možda iznenada početi da kritikuje vaše ponašanje ili vaš izgled ili će svaku priliku koristiti da započne svađu između vas.

Moguće je da će biti emotivno "isključen" jer ga muči griža savesti. Neko vreme će sa vama voditi samo površne razgovore jer će postati paranoičan da će mu izleteti nešto što će ga odati. Afera će se verovatno na neki način odraziti i na vaš seksualni život.

Ponesen novim uzbuđenjem, vaš partner će možda imati povećan libido, ili ga možda seks sa vama uopšte neće zanimati.

Dakle, obratite pažnju na drastične promene u krevetu...

6. Da li se nešto promenilo u vašem životu

Neka nešto bude jasno - partnerovo neverstvo nije vaša krivica. Promene u vašem životu, međutim, mogu da utiču na takvu situaciju. I muškarci i žene su otvoreniji prema traženju afera kada se u vezi osećaju zapostavljeno.

Jednostavno, svako želi da oseća da je partneru poseban, značajan, a ako toga nema neko vreme - umorni ste zbog posla, nemate vremena zbog dece - nemate mnogo toga da uložite u vezu.

Razmislite da li ste zapostavili partnera jer bilo šta zbog čega se oseća manje važnim može da poveća šanse da potraži nešto sa strane (što naravno ne opravdava varanje).

Šta da radite ako je partner "pred aferom"

Ukoliko vam instinkt i ovi znakovi govore da će vas partner prevariti ili da je već na početku afere, predstoji vam oduka. Svaka veza je različita. Ne postoji univerzalan savet, već treba da postavite sebi pitanje - šta vi stvarno želite?

Kada razmislite o svim aspektima vaše veze, da li ste radi da oprostite kako biste preživeli kao par?

Imajte na umu da većina osoba koje ramišljaju o aferi ne nameravaju da ostave svoje trenutne partnere. Jer, ideja afere najčešće i jeste tako uzbudljiva jer je rizična i opasna, a to je za zapostavljenu osobu šansa da se osećaju posebno i važno, cenjeno.

Suočavanje sa partnerom pre nego što preduzme prvi korak, podsećanje na sve što mogu da izgube gotovo uvek dovodi do prekida afere pre nego što je i počela, kaže Ejmi.

Zatvoreno za komentare.