7 saveta uz koje ćete lakše da prevaziđete svađu, čak i kad mislite da vezi nema spasa

7 saveta uz koje ćete lakše da prevaziđete svađu, čak i kad mislite da vezi nema spasa

Svađe se povremeno dešavaju u baš svakoj vezi. Koliko god da to nije prijatno, ipak, rasprave su znak zdrave veze.

Photo: Shutterstock

Uprkos toj "dobroj strani" svađanja, možemo da kažemo da su rasprave bezveze. Ono što je svakako dobro je da svađa sa partnerom ne mora da bude katastrofa koja će da vam upropasti dan, i nema potrebe da traje čitav sat.

Evo kako da prevaziđete svaku svađu.

1. Dajte jedno drugom prostora

Photo: Shutterstock

To ponekad znači da fizički jedno drugom date prostora, u smislu da se razdvojite na nekoliko sati i dobro razmislite o svemu. U nekim slučajevima to podrazumeva samo da o toj tebi zbog koje je započela rasprava ne razgovarate neko vreme.

Mnoge stvari mogu da se kažu u besu, zbog toga što smo povređeni ili frustrirani, a te izgovorene reči mogu da ostave trajne posledice na vezu. Da biste izbegli te emocionalne ožiljke, dajte jedno drugom prostora dok ne budete oboje spremni da o tome govorite.

2. Ponovo razgovarajte o problemu kada oboje to želite

Photo: Shutterstock

Kada se tenzije smire, trebalo bi da razgovarate o tome. Neka svako od vas izloži problem sa svoje tačke gledišta. To je prilika da se usaglasite u vezi sa tim šta je tačno uzrokovalo raspravu među vama i pokušate da nađete kompromisno rešenje.

3. Tugujte sami

Photo: Shutterstock

Kada ste razgovarali o problemu, prođite kroz sve što vam je partner rekao i čime vas je možda povredio. Razmislite o tome da ste možda vi bili neprijatni prema njemu i sve to "odbolujte".

Svi smo drugačije vaspitani i određena ponašanja interpretiramo drugačije. Zbog toga dolazi do nesporazuma između ljudi. Zato je važno da "tugujete" sami nakon svađe pre nego što zaista shvatite partnerovo ponašanje.

4. Slušajte da biste razumeli, ne da biste odgovorili

Photo: Shutterstock

Jedna od najvećih grešaka koju možete da uradite je da slušate šta vam partner prebacuje samo da biste mu odgovorili. To je prilično grubo i nikome ne pomaže, već vas samo oboje još više povređuje. Jer, kada se svađate sa nekim koga volite, tu nema pobednika i gubitnika.

Podsetite sebe da partner nije vaš neprijatelj, već osoba koju volite, to će vam "ubiti" želju za takmičenjem koja preti da vas obuzme. Takođe, to će vas naterati da saslušate šta vam partner govori da biste ga razumeli, a ne da biste mu brže-bolje uzvratili istom merom.

5. Dođite do kompromisa

Photo: Shutterstock

Kada ste oboje imali priliku da pojasnite sve i da razumete jedno drugo, vreme je da smislite i neka rešenja. Ponekad ćete shvatiti da među vama nije ni bilo problema, već vam je bilo potrebno samo da razumete perspektivu onog drugog. Ponekad ćete shvatiti i priznati da je neko od vas pogrešio i na tome će se sve završiti.

U zavisnosti od toga kako funkcionišete kao par, ponekad će rešenje biti u tome da neko od vas dvoje promeni nešto u svom ponašanju. Najvažnije u celoj toj priči je da oboje imate osećaj kao da ste iz te rasprave nešto dobili, a ne da je sve bilo uzalud.

Sve dok među vama ima razumevanja, kompromisa i dogovora, svađe nemaju šanse protiv vas u smislu da vam razore vezu.

6. Izvinite se za grešku

Photo: Shutterstock

Poslednji korak u svađi je izvinjenje. Kada ste se ohladili i mirne glave razmislili o svemu, razgovarali o problemu i rešenjima, svemu što ste rekli jedno drugom ili uradili, vreme je da čujete ili date izvinjenje, u zavisnosti od situacije.

7. Pomirite se

Photo: Shutterstock

Uspeli ste, prevazišli ste svađu i sada je vreme za poljupce, zagrljaje i pomirenje. Podsetite jedno drugo koliko se volite i koliko vam je stalo. Uostalom, to je i najbolji način da se "vratite" u srećno stanje posle svađe.

Naravno, imajte na umu da su svi parovi različiti i da su nekima za svađe i rasprave potrebni i neki dodatni koraci ili ovi, ali izmenjenim redosledom. Prilagodite ih svojoj vezi i svojim potrebama, ali uvek gledajte da vaše rasprave imaju neku svrhu.

Zatvoreno za komentare.