8 fraza koje srećni parovi u svađi ne govore jedni drugima

8 fraza koje srećni parovi u svađi ne govore jedni drugima

I srećni parovi se kao i svi drugi svađaju, ali oni nauče ono što ne bi smeli da kažu u žaru rasprave. Razumeju granicu koju ne treba prelaziti.

Foto: Shutterstock

- Vremenom partneri uče šta je prihvatljivo i neprihvatljivo, kao i o tome gde postoji granica između njih dvoje - kaže Endru Aron, bračni savetnik, seksualni terapeut i terapeut za veze.

Stručnjaci su otkrili koje fraze srećni partneri nikada ne govore jedno drugome.

1. Odrasti!

Ovo je omalovažavajuća fraza koja deluje na pretpostavci da ste vi u pravu, a vaš partner nije. 

-  Velika greška. Ovo će oslabiti samopoštovanje partnera - kaže Šar Fuler, stručnjak za veze.

2. Ti si kriv/a za ovo

Kad god nešto krene po zlu, postoji prirodni instinkt da pokušate shvatiti šta se dogodilo i zašto. To obično dovodi do dodele krivice, a prvi instinkt većine ljudi je da ne upiru prstom u sebe. Međutim, ako svu krivicu prebacite na partnera tako ćete podstaknuti samo ogorčenost i bes.

Foto: Shutterstock

3. Patetičan/a si

Ovakva fraza obično proizlaze iz nakupljenog bola i gorčine koja se nakupila tokom vremena. Ako se ne pozabavite korenom tih emocija, one će izaći na videlo za vreme rasprave ili svađe s partnerom.

4. Nikad se nisam trebala da se udam za tebe

Ovo je izjava koja u trenutku može pokvariti odnos. Ova izjava će duboko raniti partnerov osećaj karaktera i samopoštovanja. Teško ćete ispraviti ovako nešto, pa razmislite o tome šta bi vas moglo naterati da kažete ovako nešto i rešite to sa sobom pre nego što kažete partneru. 

5. Gubitnik si, ali moj gubitnik

Ako vam padne na pamet ova fraza ili bilo koja druga takva sarkastična izjava, zastanite na trenutak i razmislite. Možda je vaša veza ona u kojoj je sarkazam drugi jezik. Ali, kako je ova izjava na bilo koji način pozitivna? Čak i ako mislite da je drugi deo fraze simpatičan, sve što vaš partner čuje je "Ti si gubitnik".

Foto: Shutterstock

6.Voleo/Volela bih da te nikad nisam poslušao/la

Svi greše. Svi ponekad izaberu pogrešno. No, važno je ne kažnjavati svog partnera kada odluka dovede do nesrećnog ishoda. Na kraju, oboje ste zajednički doneli odluku, čak i ako vas je partner možda nagovorio.

7. Isti/a si otac ili mama

Ova fraza je dvostruko uvredljiva jer ne samo da ponižava vašeg partnera, već i njihove roditelje. Mali je udarac kopati po karakteru ili negativnim atributima nečije porodice i koristi ih protiv partnera.

Upoznavanje porodice partnera znači da ste dobrodošli u njegov krug. Ne zloupotrebljavajte poverenje koje ste stekli, kaže Fuler. Pokažite svom partneru da poštujete njih i njihovu porodicu.

8. Žao mi je što nisam dovoljno dobar/a za tebe

Poverenje je ključno u vezi, a ovakvo iskazivanje nedostatka samopouzdanja dovešće do frustracije. Takođe sugeriše nefleksibilnost ili nespremnost za promenom, piše Yahoo.