Evo kako da pobedite ljubomoru

Evo kako da pobedite ljubomoru

Otkrivamo vam načine kako da je prebrodite:

 Foto: Shutterstock

1. Radite na svom samopouzdanju

Ljubomoru najčešće izaziva nesigurnost. Pitajte se zašto se osećate nesigurno i ugroženo? Zašto se on oseća ugroženo? Mislite li možda da niste vredni nečije ljubavi? Mislite da niste dovoljno dobri i lepi za njega? Upoređujete li se sadrugim ženama? Dobro razmislite zašto osećate nesigurnost i ljubomoru. 

2. Ne donosite zaključke ishitreno

Kad smo ljubomorni, često smo skloni da prebrzo donosimo zaključke i preuveličavamo stvari (pa posle zažalimo). Nije vam se javio na telefon? Zaboravio vas je nazvati u dogovoreno vreme?

Mnogima se u takvim slučajevima u glavi zavrti najgori mogući film, a često nam onda i pukne film. Međutim, umesto ekspresnog crnjaka - ako mu se ispraznila baterija na telefonu, to ne znači da je u krevetu sa koleginicom iz računovodstva - radije prvo stanite na loptu, smirite se i razmislite. Duboko udahnite i brojite do deset.  

3. Otvoreno razgovarajte s partnerom

Ako ste osetili ljubomoru (iz bilo kojeg razloga, bez obzira jeste li ljubomorni vi ili on), jako je važno da o tome razgovarate s partnerom. Pitajte se zašto je došlo do ljubomore? Možda postoji nešto što neko od vas oseća i smeta mu, a nije toga ni svestan. Razgovarajte o tome i pronađite kompromis. 

4. Stanite na loptu i brojite do deset

Ako ste ljubomoran tip i nađete se u situaciji kad bi ljubomora mogla izazvati bes, duboko udahnite i brojite do deset. Koliko god vam se to činilo smešnim, taj oblik meditacije smanjuje teskobu i može vas brzo potpuno primiriti.