Ako ste imali loš dan - partnerov poljubac ga može popraviti

Ako ste imali loš dan – partnerov poljubac ga može popraviti

Svakim poljupcem telo počne da se uzbuđuje stvarajući velike količine "hormona sreće" u mozgu što utiče na raspoloženje i energiju.

Foto: Shutterstock

Uz to, pojačava se i imunitet, sagorevaju kalorije (1,5 kalorija u minuti).

Ljubljenje utiče na telo na nekoliko načina: fizički, mentalno, emocionalno i duhovno.

Evo što se sve događa s telom kada se ljubite:

1. Ljubljenje pomaže da utvrdite da li postoji iskra između vas i partnera

Onog trenutka kad nekoga poljubite, možete da osetiti milion osećaja ili ništa. Poljubac je izvrstan "alat" s kojim možete da utvrdite da li postoji između vas i pertnera iskra.

Telo tada šalje signal mozgu da odluči da li postoji kompatibilnost na temelju razmene vaših senzacionalnih receptora.

2. Poboljšava raspoloženje

Fizički dodir usana s drugim usnama aktivira mozak. Vaš mozak reaguje na signal koji otpušta hormone oksitocina, dopamina i serotonina. Oni su poznati kao hormoni sreće koji poboljšavaju raspoloženje.

Foto: Shutterstock

Kad je čovek srećan, njegovo telo je preplavljano ovim hormonima. Tako da, ako imate loš dan poljubite svog partnera i popravite raspoloženje.

3. Ljubljenje pomaže u borbi protiv infekcija

Ljubljenje jača imunološki sastav braneći ga od infekcija. Istraživanja pokazuju da je ljubljenje dobro i za zube, jer iščekivanje poljupca pojačava protok pljuvačke u ustima, čisteći zube od nečistoća.

4. Povećava intimnost

Kada se ljubite s partnerom telo to prepoznaje kao način povezivanja. Kad se osećate povezanima, počinjete da žudite za bliskošću s partnerom i za osećajem sigurnosti.

Mozak žudi za ljubavlju, sigurnošću i za povezanošću s drugim. Strastvenim poljupcem, dajete drugom do znanja da ga prihvatate i da želite da produbite intimnost.

5. Ljubljenje smanjuje stres

Naučnici se slažu da je poljubac poput injekcije, jača imunitet i smanjuje stres. Srce ubrzano lupa, metabolizam brže radi, a otpuštaju se hormoni poput oksitocina, koji ima smirujući učinak.

Foto: Shutterstock

6. Ljubljenje podiže samopouzdanje

Prilikom povezivanja s partnerom i ljubljenja raste čovekovo samopouzdanje. Što više se ljubite to se osećate poželjnije, a s time i sigurnije i srećnije.

7. Ljubljenje pomlađuje

Koristeći jezik tokom francuskog poljupca, istraživači kažu da čovek pokrene čak 34 mišića i time vežba i liniju vilice održavajući je čvrstom.

8. Budi vašu seksualnost

Ako želite više strasti u vezi započnite sa strastvenim poljupcem. To je uvek dobar put prema nečemu puno intimnijem.

9. Vrhunska veština preživljavanja

Biti u neposrednoj blizini drugog čoveka, znači da mu verujete. Delite svoj prostor i otvoreni ste za razvijanje dublje veze s njima. Ljubljenje podstiče pozitivne misli i pomaže da razvijete bolji odnos s partnerom, piše Your Tango.