Da li i dalje razmišljate o bivšem? Stručnjaci objašnjavaju zašto je tako i nema veze sa pomirenjem

Da li i dalje razmišljate o bivšem? Stručnjaci objašnjavaju zašto je tako i nema veze sa pomirenjem

Ne postoji blag način da se ovo kaže. Raskidi su užasni, bolni, razarajući na toliko nivoa… Čak i ako ste vi inicirali raskid, teško je. A ako ste ostavljeni… gotovo neizdrživo.

Photo: shutterstock

Povređena osećanja, bes, reke suza… i mnogo, mnogo sumnji. Sumnji oko toga da li ste doneli ispravnu odluku kad ste otišli. Čak i posle nekog vremena, posle nekoliko godina čak, ponekad se može desiti da vaš um vodi u onom "kako je moglo da bude" smeru.

Ako sebe uhvatite da razmatrate ideju o eventualnom pomirenju, ne brzajte.

Photo: shutterstock

Potrebno je da dobro razmislite šta tačno želite i kako biste da nastavite dalje. Ali, psiholozi specijalizovani za porodične terapije objašnjavaju zašto žene ponekad razmišljaju o bivšem partneru i mnogo vremena nakon raskida. I slažu se oko jednog: uzrok tome nikad nije to što je on bio "onaj pravi".

Evo zašto vam se bivši mota po glavi iako odavno već niste zajedno:

Usamljeni ste

Photo: shutterstock

Usamljenost je verovatno najčešći razlog zbog kojeg nas nešto vuče da se vratimo bivšem. "Ali, to nije dobar razlog, naročito ako je ujedno i jedini", kaže Nili Stajnberg, porodični terapeut iz Bostona.

Prirodno je da vam nedostaje osoba koja je bila jako važan deo vašeg života. Ali, važno je da znate da kad razmišljate o bivšem morate sve da sagledate, pre nego što i pomislite da popustite tom impulsu da mu se ponovo javite i eventualno obnovite vezu.

Ključno je jedno: da li razmišljate o njemu kad ste usamljeni, ili kad se super provodite? Kad vam padne na pamet čovek kojeg ste nekad voleli?

"Zar ne bi trebalo, ako su vaši motivi zdravi i ispravni, da poželite da je sa vama kad ste srećni i super se provodite, tako da možete da uživate zajedno u lepim trenucima?", kaže Stajnbergova.

Ako ga se setite samo kad ste tužni, usamljeni i dosadno vam je, nemojte ga zvati. Ni pisati mu.

"U takvim situacijama, podsetite se koliko ste usamljeni bili dok ste bili u vezi i podsetite se zbog čega se ta veza završila. Ne možete biti usamljeniji nego što ste usamljeni u lošoj vezi, to nemojte da zaboravite", kaže Stajnbergova.

Dosadno vam je

Photo: shutterstock

Ako vam nedostaju varnice koje bi donela nova ljubav, može se desiti da počnete da razmišljate o tome kako bi bilo da se vratite bivšem. Ali, to je samo potreba da "popunite" prazan prostor, kaže Stajnbergova.

"Problem je u tome što vam takvo razmišljane oduzima vreme i energiju koje bi trebalo da posvetite sebi, ili, ukoliko ste za to spremni, da pružite priliku drugim muškarcima", savetuje ona.

Dosada ume i da maskira druge probleme. "Ako imate neka pitanja koja se tiču intimnosti ili spremnosti da se vežete, to takođe može biti problem, jer će vam lakše biti da se vratite nekome koga poznajete nego da pokušavate da gradite odnos sa nekim sasvim novim. A to je problem koji morate da rešite pre nego što donesete bilo kakvu odluku", objašnjava Stajnbergova.

Bojite se da je on najbolje što ćete ikad moći da dobijete

Photo: shutterstock

Ovo zvuči ružno, ali i ta misao može da vas obuzme ako prvih par izlazaka sa muškarcima koji se nisu baš dobro završili, nakon kojih niste poželeli da se vidite ponovo sa nekim od njih.

"U takvim situacijama, može se desiti da žena sebe ubedi da je bivši partner najbolje što može da očekuje. Možda se boji da joj biološki sat otkucava, što samo dodaje pritisak. Možda se boji da izađe u svet i suoči se sa odbijanjem, možda se boji da počne ponovo da se viđa sa ljudima…", objašnjava Stajnbergova.

Ali, i to treba da uradite. Kad ste u vezi, trebalo bi da se osećate srećno i sigurno, i ako ste raskinuli prethodnu vezu, za to ste sigurno imali dobar razlog.

Vas dvoje niste bili jedno za drugo. Ako mislite da su vam standardi tada bili previsoki, a vaš pogled na svet se u međuvremenu promenio, onda možda vredi da pokušate. Možda. Ali tek ako dobro razmislite.

Kad vas obuzmu misli o bivšem partneru, lako je ubediti se da je to bilo "ono pravo", jer posle nekog vremena, obično zaboravimo ružne stvari i sećamo se samo lepog.

I prirodno je da želimo da izbegnemo neprijatnost koja je prirodni pratilac tog osećaja napuštenosti i usamljenosti posle raskida. Ali, nikada ne bi trebalo da to radite po svaku cenu.

Dajte sebi vremena. Taj razdirajući bol će proći, obećavamo.

Zatvoreno za komentare.