Da li današnje veze ne uspevaju zato što previše očekujemo?

Da li današnje veze ne uspevaju zato što previše očekujemo?

U današnje vreme često imamo nerealna očekivanja od partnera. Prevelika su, kontradiktorna i obično vršimo preveliki pritisak na nekoga samo kako bismo mi bili srećni. Rezultat je potpuno suprotan onome što želimo postići. Evo kako to izbeći i stvoriti stabilnu vezu u kojoj će oba partnera biti zadovoljna...

Photo: Shutterstock

Veze nas nadahnjuju, podstiču, poboljšavaju i hrane. Hrane nas onako kako nas ljudska hrana nikada ne bi mogla zasititi. No koliko god to nismo voljni da priznamo, veze nisu samo leptirići i zaljubljeni osmesi.

Za vezu je potrebno mnogo truda, strpljenja, nesebičnosti i kompromisa, a lako može skrenuti u smeru razmirica iz kojih nema povratka. Lako je okrivljavati partnera zbog njegovih nedostataka kada stvari krenu u pogrešnom smeru.

Prevelika očekivanja

U modernim vezama, želimo da naš partner bude strastven, ali stabilan. Da bude naš najbolji prijatelj i naš ljubavnik - prijatelj za odlazak u šoping, osoba od poverenja i pratnja na putovanjima.

Photo: Shutterstock

Želimo da s nama gleda romantičnu komediju, raspravlja o poslovnim problemima, poseti novi moderni restoran i pozorno nas sluša kada imamo određeni problem.

Ako još niste došli do ovog zaključka - imate nerealna očekivanja od jedne osobe. Ona su prevelika, kontradiktorna i nije u redu vršiti takav pritisak na nekoga samo kako bismo mi bili srećni. Rezultat svega je potpuno suprotan onome što želimo postići.

Jedna osoba ne može biti naše sve

Bez obzira na to koliko rado kažemo: "Zaljubila sam se u svojeg najboljeg prijatelja", naš partner je naš ljubavnik, ali ne i naš najbolji prijatelj - kaže stručnjak za veze.

On ili ona neko je ko nam daje snažan osećaj pripadnosti, obogaćuje naš život kroz strast i stvara temelje za rast, kako pojedinaca, tako i veze, ali moraju postojati određene granice kada je reč o očekivanjima.

Photo: Shutterstock

Ta osoba ne može i ne bi trebala biti naše sve.

 Svi imamo "osnovno bogatstvo", ali i strah, nesigurnost i ljubomora često nam onemogućavaju da iskusimo to osnovno bogatstvo. Kada se povežemo sa svojim unutrašnjim izvorom bogatstva, napokon ćemo se moći manje fokusirati na vezu, a više na sebe kao celinu.

Sloboda za oboje

Kada sebi damo slobodu da osetimo svoje unutrašnje svetlo i saosećajno prihvatiti svoje nedostatke, tada i svojem partneru dajemo slobodu. Kada smo oboje slobodni, tada nam samo nebo postaje granica.

Photo: Shutterstock

Odvajanje vremena za unutrašnji fokus pomoći će vam da stvorite divan svet u vlastitom srcu i umu u kojem se oslobađate spoljašnjih navezanosti. Tada ćete se svetu moći otvoriti iz druge perspektive, otvorenije i iskrenije, koja će se preliti i u odnose s malo truda i puno ljubavi.

Delite sebe sa svetom - ne samo s partnerom. Svi zaslužuju delić vaše svetlosti, prenosi sensa.hr.

Zatvoreno za komentare.