Da li imate opsesivno-kompulsivni poremećaj u vezi: Odgovorite na ova pitanja i saznajte!

Da li imate opsesivno-kompulsivni poremećaj u vezi: Odgovorite na ova pitanja i saznajte!

Prirodno je i može se reći, zdravo, da ponekad preispitujete svoju vezu, ali šta kada vas te sumnje potpuno obuzmu?

Bračni i porodični psihoterapeut Šiva Radži kaže da kada brige o održivosti veze sa partnerom počnu da vas potpuno obuzimaju, to znači da imate opsesivno-kompulsivni poremećaj u vezi.

"Opsesivno-kompulsivni poremećaj nisu samo kompulsivne fizičke navike i rituali, već može da se manifestuje i u formi opsesivnih misli, takođe, i to je ono što se najčešće dešava ljudima koji imaju opsesivno-kompulsivni poremećaj u vezi", kaže psihoterapeut.

"Naravno, sasvim je normalno da ponekad imate neke sumnje koje se tiču partnera, ali postoje situacije u kojima sumnja može da bude destruktivna".

Jedini način da zasigurno znate da li imate ovaj poremećaj je razgovor sa stručnjakom, ali postoji i nekoliko pitanja koja vam mogu dati makar okvirno uvid u situaciju. Odgovorite na sledeća pitanja, ako je većina odgovora "da", verovatno imate opsesivno-kompulsivni poremećaj u vezi.

1. Da li testirate koliko vam je partner privlačan?

To znači da upoređujete svoja osećanja, kako biste utvrdili da li vas više privlače prijatelji, slavne ličnosti, bivše ljubavi ili čak stranci.

2. Da li stalno razmišljate o fizičkim nesavršenostima svog partnera?

To može da bude bilo šta, od toga da neprestano razmišljate kako mu je nos preveliki, do toga da želite da bude mršaviji ili mišićaviji.

Na primer, pitate se da li je njegov/njen nos previše veliki ili su mu/joj obrve previše tanke/debele?

3. Da li neprestano razmišljate o ličnosti svog partnera?

Po ceo dan brinete da li vam je partner dosadan, da li je stidljiv ili da li je dovoljno pametan. Ili se pitate da li zaista delite strast prema nekim stvarima, da li imate sličan smisao za humor…

4. Da li izbegavate sastanke jer mislite da niko nije dovoljno dobar za vas?

5. Ne želite da pređete na sledeći nivo?

Možda ne dozvoljavate da veza napreduje jer ste previše fokusirani na ono što "nedostaje".

6. Konstantno ste nesigurni da li ste u "pravoj" vezi?

Ako zatičete sebe da često razmišljate o tome da li za vas postoji neko bolji od partnera sa kojim ste, to nikako nije dobar znak.

7. Na razne načine pokušavate da utvrdite da li ste zaista zaljubljeni u partnera?

Možda sebi postavljate pitanja zašto vam partner ne nedostaje kada niste zajedno ili se pitate da li zaista osećate povezanost kada ste zajedno.

8. Pokušavate sebe da (raz)uverite tako što vašu vezu upoređujete sa drugim vezama?

Opsesivno-kompulsivni poremećaj u vezi može da se ispolji i tako što neprestano upoređujete vezu vaših prijatelja sa vašom, razmišljate koliko su oni srećniji ili verujete da niste srećni u vezi koliko su, recimo, vaši roditelji bili.

9. Da li vam uvek treba potvrda?

Drugim rečima, da li neprestano tražite potvrdu da ste izabrali "pravog" partnera?

10. Poredite li svoju sadašnju situaciju sa prošlim vezama?

Uhvatite sebe da malo-malo pa razmišljate o prethodnim "zabavnim i uzbudljivim" vezama, koje su često bile i nezdrave, i pokušavate da shvatite da li se i sada tako osećate sa partnerom?

11. Izbegavate da gledate romantične filmove ili TV emisije, serije?

Smatrate da mogu da "izazovu" neželjene misli i anksioznost zbog vaše veze.

12. Da li uporno tražite odgovore na Internetu ili na onlajn forumima?

Nekad vam se upali "crvena lampica" ako vam je potrebno da vas neko stalno uverava da je vaša veza ok, bilo da je reč o onlajn "prijateljima" ili ljudima od kojih to uživo tražite.

13. Seks posmatrate kao obavezu?

Jedan od znakova opsesivno kompulsivnog poremećaja u vezi je ako je za vas seks sa partnerom iskustvo zbog koje ste anksiozni, jer ne možete da prestanete da se pitate kako se osećate ili se fokusirate na partnerove "mane".