Da li je stvarno moguće „dobiti pritisak“ zbog svađe sa voljenom osobom?

Svađa sa partnerom može da bude okidač za snažan, fizički bol - pokazala je studija sprovedena na Univerzitetu Nortvestern u Ilinoisu.

Foto: Shutterstock

Istraživanje naučnika je trajalo dve decenije, tokom koje su na pet godina pozivali bračne parove da izađu ispred kamera.

Dok su se ispitanici raspravljali sa svojom drugom polovinom, stručnjaci su proučavali njihove izraze lica, analizirali ton glasa i govor tela. Zatim su ih ispitivali o njihovom zdravstvenom stanju. 

Foto: Shutterstock

Studija je pokazala da je čak 80 odsto muškaraca koji su se tokom rasprave sa partnerkom ljutili razvilo simptome kardiovaskularnih bolesti - bol u grudima, ubrzan rad srca, kratak udah.

Foto: Shutterstock

Naučnici su zaključili da tokom prepiranja raste krvni pritisak i povećava se broj otkucaja srca, što tokom godina ostavlja posledice na zdravlje i povećava rizik od kardiovaskularnih problema. 

Foto: Shutterstock

Muškarci koji tokom prepirki izbegavaju kontakt očima i navodno ne primećuju partnerku i osećaju napetost u mišićima i bolove u leđima. Gotovo polovina ispitanih imala je ove simptome, za razliku od onih koji su emocionalno otvoreniji.

Pročitaj još