Da li se isplati nastaviti - 9 taktika pre raskida koje možete isprobati

Da li se isplati nastaviti – 9 taktika pre raskida koje možete isprobati

Da li ste spremni da prekinete svoju vezu, ali se pitate kada da raskinete sa partnerom? Ovih 9 taktika pre raskida možete isprobati ako mislite da vredi ostati.

Foto: Shuttertock

Ponekad, kada se u vezi više ne osećate dobro, samo želite da završite stvari i da nastavite dalje. Ali raskid sa nekim koga volite, nije jednostavan, tačnije lakše je reći nego učiniti.

Pre nego što bacite bombu na svog partnera presuđujući da više ne želite da budete u vezi, vredi pokušati da vidite da li još uvek možete da sačuvate svoju ljubav.

Osim ako vaša ljubavna veza nije uvredljiva ili toksično nepopravljiva, uvek je vredno pokušati da ispitate da li se vaša veza i posvećenost mogu spasiti ili ne.

Ako niste sigurni kada da raskinete, evo devet stvari koje treba da pokušate pre nego što "svirate" kraj.

Isprobajte ovih devet poslednjih taktika pre raskida:

1. Dođite do pravog razloga zbog kog želite da odete

Ima li previše sukoba? Ne znate kako da komunicirate na način na koji svaki partner oseća da ga čuju i razumeju? Da li je bilo neverstva i da li je nemoguće ići napred? Da li je strast mrtva? Postoji li osnovni nivo poverenja? Da li se vaš partner oseća kao stranac? Da li se osećate kao da nemate ništa zajedničko?

Da li neko od vas misli da bi trava bila zelenija sa nekim drugim? Da li imate suprotstavljene vrednosti? Da li jedan od vas želi da raste, a drugi je kul sa statusom kvo? Da li neko od vas radi veći ili manji deo posla? Da li postoje mentalne bolesti ili zavisnosti koje ometaju zdravu vezu?

Nemojte se fokusirati na simptome, kao što su: „On neće da pere sudove“ ili „Ona je previše emotivna“. Pronađite uzrok. Ako to ne učinite, neizbežno ćete to uneti u svoju sledeću vezu!

2. Napišite listu zamerki koje oboje imate jedno prema drugom

Ne zadržavajte. Budite nemilosrdno iskreni dok koristite jezik koji ne okrivljuje ili proziva.

Koristite izjave „Osećam se...“, tako da svako poseduje svoja iskustva.

- Osećam se kao da nikada neću dobiti romansu koju želim;

Osećam se kao da nosim teret veze na svojim ramenima;

Osećam se kao da nikad nemam dovoljno prostora;

Osećam da ti rast nije važan;

Osećam se ugroženo vezama koje imaš sa drugim ženama ili muškarcima.

3. Preuzmite odgovornost za svoje greške

Svaki partner treba da preuzme odgovornost za ono što radi ili ne radi kako bi stvorio moguću propast veze. Da, nije lako. Ali morate!

4. Naučite kako da se popravite nakon svađe

Ako mislite da je svađa problem, razmislite ponovo. Problem je ne naučiti kako da popravite svoje sukobe. Svi parovi se svađaju, a obično je to zbog straha od sukoba ako se ne sukobe. Postoje četiri laka koraka za rešavanje svađe.

Zajednički odlučite da li je pravo vreme za popravku: Ako jedna osoba nije spremna da razgovara, treba da obavesti drugu osobu kada je dostupna.

U idealnom slučaju, popravka bi trebalo da se desi u roku od 30 minuta od sukoba, kaže Stan Tatkin, autor i terapeut. Ako to nije moguće, napravite plan kada će se popravka dogoditi.

Slušajte jedno drugo zašto je došlo do sukoba: Ne odgovarajte dok druga osoba govori. Slušajte, čak i ako želite da iskočite iz svoje kože. Kada podelite svoje iskustvo, govorite koristeći „ja“ izjave.

Ako se stvari zahuktaju dok naizmenično delite svoja iskustva, uzmite tajm-aute. Smirite se i ponovo se okupite. Još bolje, smirite jedno drugo (tj. "Vidim da te je uznemirilo ono što sam rekao. Mogu li nešto da uradim da pomognem?").

Imajte svoju ulogu: Šta ste svi uradili da doprinesete borbi? (tj., "Ušao sam u odbranu i ponašao se kao kreten jer sam želeo da izbegnem.")

Još jednom, slušajte drugu osobu jer ona ima svoj deo. Dozvolite im prostor da dele bez odgovora. Smislite plan za sledeći put kada dođe do svađe i kako ćete bolje pomoći jedni drugima u budućnosti: Naučiti kako da se svađate i da se posle toga pomirite je nešto što zahteva vreme i mnogo pokušaja i grešaka.

Naučite okidače vašeg partnera: Koji su vaši najznačajniji stresori? Šta je sa tim da stresirate svog partnera?

U idealnom slučaju, vaš partner bi trebalo da bude melem kada ste u aktiviranom stanju.

5. Upoznajte svoje stilove vezanosti

Mnoge vrste stilova vezanosti utiču na to kako formirate veze i odnose sa drugim ljudima. Kada vi i vaš partner shvatite svoje, moći ćete da dajete i primate ljubav na način koji vam je potreban.

6. Napravite listu svojih potreba i nemojte se suzdržavati

Vaša veza je u krizi i sada ne možete sebi priuštiti da budete samo transparentni. Znajte koje potrebe krše dogovore.

"Potrebno mi je da budeš monogaman."

"Potrebno mi je da uložiš vreme i energiju u lični rast i razvoj u odnosima."

Da, imati potrebe i izgledati „potrebno“ je pokretač za mnoge ljude. I svi mi delimo ovu ljudskost ako smo voljni da gledamo unutra. Isprobajte ovo pre raskida, i možda na kraju, do raskida i ne dođe.

7. Otiđite na vikend zajedno, samo vas dvoje

Nakon nekoliko dana zajedno, imaćete više jasnoće o putu napred, čak i ako je to plan za razdvajanje. U svakodnevnom životu ima previše smetnji koje utiču na intimna partnerstva. Pokušajte da ih uklonite i vidite šta će se desiti. Može doći do naduvavanja, slatkih razmena ili oboje. Ali ostanite prisutni jedni sa drugima.

8. Napravite listu svih prednosti veze

Šta dobijaš od toga? Oni mogu biti pozitivni ili negativni.

"Mogu da budem sa svojim najboljim prijateljem."

"Dobijam finansijsku podršku i ne moram da se bavim zarađivanjem novca."

"Nalazim nekoga s kim ću raditi zabavne stvari."

"Ne moram da budem sam i da se suočim sa svojim strahom od usamljenosti."

Budite izuzetno iskreni prema sebi i jedni prema drugima.

9. Osigurajte podršku i napravite plan akcije, bez obzira da li ostajete zajedno ili ne

Unajmite trenera ili terapeuta. Krenite zajedno na radionicu ili seminar.

Nema brzih rešenja i ne možete to da uradite sami. Obrazujte se. Dozvolite da vas vidi u lošim situacijama. Ne trčite pred rudu pre raskida. Garantujemo da ćete naučiti nešto i rasti kao par ili kao pojedinci, piše Keri Sinjorači, terapeut za veze i parove za Your Tango.

Zatvoreno za komentare.