Da li se muškarci osećaju ugroženo pored inteligentnih žena

Da li se muškarci osećaju ugroženo pored inteligentnih žena

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Bafalu pokazalo je da muškarci misle da su pametne žene seksi samo u teoriji. Sjajno, zar ne?

Photo: shutterstock

Ispostavilo se da "psihološka distanca" inteligentne žene čini atraktivnijim, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Ličnost i socijalna psihologija, ali suština nije tako pozitivna kao što deluje na prvi pogled.

Photo: shutterstock

Sve te tvrdnje o tome kako je inteligencija seksi pale su u vodu kada su suočene sa kontratezom. Heteroseksualni muškarci rado bi bili u vezi sa inteligentnom ženom, sve dok ih ona intelektualno ne nadmaši.

Photo: shutterstock

Da se vratimo na "psihološku distancu": to je kada se pojedinac oslanja na apstrakciju, da bi formirao određeni stav o događaju ili situaciji koja je udaljena u vremenu, prostoru ili je samo hipotetička.

Dakle, dok se u teoriji priča o inteligentnim ženama, muškarci ih smatraju izuzetno privlačnim… Ali kad se uživo nađu u prilici da budu u kontaktu sa pametnom ženom, perspektiva se menja.

Photo: shutterstock

Ranija istraživanja na ovu temu pokazala su da inteligencja generalno čini da ljude doživljavamo kao privlačnije, ali se sve menja kad se ispostavi da je žena pametnija od muškarca sa kojim je u vezi (naročito ako on tvrdi da ga je upravo inteligencijom privukla). Tužno, ali istinito izgleda…

Zatvoreno za komentare.