Da li se prema partneru odnosite s ljubavlju i poštovanjem? Ovi znakovi pokazuju da ste u srećnoj vezi

Da li se prema partneru odnosite s ljubavlju i poštovanjem? Ovi znakovi pokazuju da ste u srećnoj vezi

Kada se svađate, nije vam najvažnije da uvek budete u pravu ili da sakupljate “poene”? Kada imate neki problem, prvo se obratite svom partneru? Sve važne odluke u braku donosite zajedno?

Foto: Freepik

Ovo su samo neki od znakova da se nalazite u zdravoj i srećnoj vezi:

1. Govorite ono što mislite

Znate da je veza zdrava ako parovi mogu da se slobodno i iskreno izraze. To znači da nijedna tema nije zabranjena i da vas partner sluša kada mu nešto pričate. Dosledna komunikacija je ključna za izgradnju trajnog zajedničkog života i jedna je od najistinitijih karakteristika zdrave veze.

2. Imate svoj sopstveni prostor

Samo zato što ste zaljubljeni to ne znači da morate svaki trenutak da provedete zajedno. Odvojite vrijeme za ostvarivanje sopstvenih interesa i prijateljstva. To održava vaš odnos i daje vam priliku da rastete kao pojedinci – čak i dok rastete kao par.

3. Svađanje

Jedna od najvećih razlika između zdravih i nezdravih veza nije u tome da li se par svađa ili ne, već kako se svađa. Nesuglasice su normalne, pa ako se ne svađate, velika je verovatnoća da se suzdržavate.

Ali kad se ljudi u zdravim vezama svađaju, produktivno i pošteno, odnosno izbegavaju prozivanja i omalovažavanja, onda vrlo verovatno imate zdravu vezu. To znači da pokušavate da razumete svog partnera, a ne da osvojite bodove nakon svake svađe. Kada niste u pravu, izvinite se.

 

4. Odluke donosite zajedno

Još jedna ključna karakteristika zdrave veze: vi ne odlučujete o svemu, niti vaš partner. Od toga koji film ćete gledati do dece, zajedno donosite odluke i slušate brige i želje onog drugog.

5. Srećni ste i ispunjeni

Zdrave veze su pune smeha i zabave. To ne znači da nekad nemate loše dane ili da vas ponekad partner ne nervira, ali to znači da je vaš zajednički život uglavnom srećan na ponekad jednostavne načine. (Spremanje večere, smejanje istim stvarima, dovršavanje rečenica, privatne šale…).

6. Ljubazni ste jedno prema drugom

Ništa nije jači znak zdrave veze od ophođenja prema osobi koju volite s pažnjom, obzirnošću, empatijom i uvažavanjem. Ako otkrijete da pokazujete više poštovanja prema ljudima koje jedva poznajete nego prema svom partneru, udaljite se i ponovo razmotrite svoje prioritete.

7. Verujete jedno drugom

Zdravi odnosi izgrađeni su na poverenju i predanosti i komunikaciji bez tajni.

Embed from Getty Images

8. Zaboravljate nepotrebne stvari

Partner će vas nervirati. I vi ćete njega. Reći ćete stvari koje ne mislite. Ponašaćete se bezobrazno. Bitno je kako se nosite sa svim ovim stvarima. Zaboravili su da kupe mleko iako ste ih podsetili? Recite to, ali nemojte da zamerate zbog toga.

9. Razgovarate sa svojim partnerom, a ne s drugim ljudima

Kada imate problem i nedoumice, podelite ih sa svojim partnerom, a ne s kolegama. Prijatelje ćete, naravno, uvek imati, ali ne da biste izbegli teške razgovore sa vašim partnerom.

10. Izgovarate čarobne reči

Cela priča o srećnim vezama bi se mogla svesti na pitanje: Da li izgovarate četiri najvažnije reči – volim te, izvini i hvala?

Zatvoreno za komentare.