Duga ljubav zahteva povremene rasprave

Duga ljubav zahteva povremene rasprave

Naučnici su zaključili da su argumentovane rasprave ključne za dugoročan odnos. Parovi koji se svađaju sa ciljem da poboljšaju odnose, bez podeljenih uloga žrtve i agresora, imaju velike šanse da ostanu zajedno.

 Foto: Shutterstock

Ako nam je stalo do nekog, češće ćemo se sa njim raspravljati nego sa osobama prema kojima više ne osećamo ljubav - pokazalo je britansko istraživanje. Naučnici su zaključili da su argumentovane rasprave ključne za dugoročan odnos. Parovi koji se svađaju sa ciljem da poboljšaju odnose, bez podeljenih uloga žrtve i agresora, imaju velike šanse da ostanu zajedno celog života.

S druge strane, oni koji su previše dominantni i žele da ih drugi slušaju a da ne čuju drugu stranu priče, uglavnom su na kraju ostavljeni. Studija je pokazala da 44 odsto ljudi u braku veruje da ako se svađaju jednom nedeljno ili češće održavaju zdravu komunikaciju i ostaju otvoreni jedno prema drugom.

Ako smo, međutim, od neke osobe odustali i mislimo da nema smisla da se trudimo, više se ne svađamo. Zato je rasprava ujedno i pokazatelj ljubavi i strasti u vezi.