Kako prepoznati emocionalno nedostupnog muškarca?

Kako prepoznati emocionalno nedostupnog muškarca?

Evo kako se ponaša emocionalno nedostupan muškarac. Kako da ga prepoznate i pomirite se s tim da vi tu ništa ne možete da uradite, osim da se povučete. 

 Foto: Shutterstock

Koliko puta ste na samom početku veze pomislili da ste pronašli idealnog partnera, idealnog za vas – dobar je, zgodan, lep, zabavan.... Ali, kako veza odmiče, malo-malo pa plačete zbog istog tog partnera. Ne sluša vas, ignoriše vaša osećanja i ponekad vam deluje da mu je stalo jedino do seksa. Deluje vam... emocionalno nedostupan.

Često vidimo samo ono što želimo da vidimo, pa zato ignorišemo neke rane znake koji nas upozoravaju da smo u vezi sa partnerom koji je emocionalno nedostupan. Ipak, ne bi trebalo da ih ignorišete jer, što pre shvatite sa kakvim partnerom imate posla, lakše ćete doneti odluku kako i šta dalje, a manje ćete biti povređeni.

Evo znakova koji pokazuju da je vaš partner emocionalno nedostupan, već na samom početku veze.

Nedostaje mu empatije

Partner koji odbija da prepozna i prihvati vaša osećanja je partner kojem nedostaje empatije. A osoba koja nema saosećanja prema drugima govoriće samo o svojim brigama i iskustvima, sve do detalja, odbijajući da prihvati činjenicu da i vi imate osećanja i potrebe.

Emocionalno nedostupne osobe su često nestrpljive u društvu bilo koga ko počne da priča o svojim problemima, a nekad ih čak vide i kao slabe i ranjive.

Jednostavno rečeno, partner koji nema saosećanja će vam delovati hladno i distancirano, a nažalost, često će učiniti i da se osećate loše zbog sopstvenih osećanja, o kojima ništa ne želi da čuje.

 Foto: Shutterstock

Egocentričan je

Egocentrične osobe, one koje su same sebi centar sveta, lako je uočiti na početku veze, ako znate na šta da obratite pažnju.

Postavite sebi ova pitanja i saznaćete odgovor:

- Da li se vaša veza vrti oko njega?  

- Da li uvek slušate o njegovim poslovnim problemima, porodičnim problemima, zdravstvenim brigama? A kada iznesete svoj problem, nekako se priča uvek vrati na njega?

- Kako provodite slobodno vreme kada ste zajedno? Da li vi uvek prilagođavate svoje obaveze i radite samo ono što on želi?

Ako je vaš odgovor "da" na većinu ovih pitanja, imate posla sa egocentričnom osobom. I najbolje bi bilo da produžite dalje sami jer, zdrava veza podrazumeva da se u njoj oboje osećate jednako važno.

Uvek krivi druge

Emocionalno nedostupan partner uvek krivi druge za svoje probleme i apsolutno ne želi da preuzme odgovornost za bilo kakve životne probleme i prepreke sa kojima se suoči.

Na primer, da li veruje da ste vi krivi za sve loše u vezi? Ako nikada ne preuzima odgovornost ni za šta, znači da ima problem. A to znači i da ne prihvata svoja dela niti emocije, što i te kako može da se odrazi na vašu vezu.

 Foto: Shutterstock

Veza je počela kao fizička... i takva je ostala

Kada veza počne kao fizička privlčanost i ostane samo na tome, postoji razlog za to. Partneri koji su emocionalno nedostupni osećaju se prijatnije kada ste fizički bliski, ali ne žele da budu emocionalno ranjivi. Drugim rečima, koriste seks da vam se približe, a izbegavaju da govore o emocijama zbog kojih se osećaju ranjivo i "izloženo".

Upravo je izašao iz duge veze

Ako je osoba koja vas zanima upravo izašla iz duge veze, velike su šanse da nije spremna da se odmah ponovo upusti u nešto ozbiljno. Ukoliko je reč o osobi koja je iskrena prema sebi, shvatiće da nije spremna za ozbiljnu vezu nakon što je upravo okončala jednu.

Međutim, mnogi odbijaju da priznaju da nisu odmah spremni za novu ozbiljnu vezu i brzo uplovljavaju u novu, misleći da će se tako osećati bolje i da neće biti usamljeni. Novom partneru je teško da to prihvati, i sve što možete da uradite je da mu date malo vremena i prostora, kako biste videli ima li potencijala da veza opstane.

Ako malo obratite pažnju, možete na vreme da shvatite da je vaš partner emocionalno nedostupan. I koliko god da vam je teško, znajte da je bolje da to shvatite pre nego kasnije.