9 znakova koji otkrivaju da vas emocionalno vara

9 znakova koji otkrivaju da vas emocionalno vara

Osećate da nešto nije u redu u vašoj vezi. Svoje želje, snove i potrebe otkrivate drugoj osobi, a ne vašem partneru. Sve su to potencijalni znakovi da možda praktikujete emocionalno varanje.

Foto: Shutterstock

Ako se vaš partner pojavi sa ružom na pragu, sasvim je očigledno da vas vara. Ali, ako se udaljio od vas, onda to može biti znak emocionalne afere koja je jednako loša kao i fizička.

- Emocionalne afere nisu toliko definisane kao fizičke i zato ih je teže odrediti. Generalno, emocionalna afera je kada vaš partner potporu traži od neke druge osobe radije nego od vas. To je posebna veza s tom osobom koja je jako intenzivna - rekla je Džejn Grir, doktorka nauke i autorka knjige 'What About Me? Stop Selfishness From Ruining Your Relationship'.

Postoji granica između prijateljstva i emocionalne afere. Ako vam se čini da vas prijatelj ili druga osoba razume bolje nego partner, to može biti znak da prolazite kroz emocionalnu aferu.

Znakovi da vi prolazite kroz emocionalnu aferu:

1. Više ste uzbuđeni kada vidite njega nego partnera

Veze se najviše sastoje od emocionalne energije - koliko dajete i koliko primate. 

- Kada govorimo o emocionalnim aferama, onda posmatramo energiju koja polako napušta vašu vezu. Naravno, nije realno (ni zdravo) posvetiti svu energiju odnosu, ali radi se o pitanju stepena - objašnjava Bil Berko, klinički psiholog i autor knjige 'From the Living Room to the Bedroom: The Modern Couple's Guide to Sexual Abundance and Lasting Intimacy'.

Berko savetuje da razmišljate o pitanjima: 'Da li sam previše uzbuđen kada vidim ovu osobu?', 'Da li sam zaokupljen iščekivanjem kada ćemo se sledeći put videti?'. Odgovori će vam puno otkriti.

Foto: Shutterstock

2. Imate fantazije (ali ne onakve kakve mislite)

Možda imate seksualne snove o Čeningu Tejtumu, ali možda imate i emocionalne fantazije o nekoj drugoj osobi. Razmišljanja poput: 'Ona osoba nikad ne bi učinila ovo što mi je partner upravo sada učinio.' ili 'Ta osoba bi me usrećila na način na koji moj partner ne čini.'

Sve su to znakovi upozorenja.

- Kada misli krenu da lutaju, to bi mogao biti pokazatelj da imate emocionalnu aferu - rekao je Berko.

3. Postaje vam sve važniji

Razmislite o ovim situacijama: 'Dobili ste unapređenje na poslu. Ko je prva osoba kojoj to kažete?' ili 'Imali ste malu saobraćajnu nesreću, vi ste dobro, ali ste malo ogrebali auto. Koga ćete prvo nazvati?'

Grir kaže da je potencijalni znak emocionalne afere kada se za savete obratite drugoj osobi, a ne vašem partneru.

4. Žalite se na svog partnera

To je jedan od načina povezivanja u emocionalnim aferama.

- Žaljenje postaje izvor povezivanja. Ponekad se i druga osoba žali na svoju vezu, pa to postaje način povezivanja - rekao je Berko. 

Berko ističe da ljudi ne rade to svesno zato što žele da pokrenu emocionalnu vezu, u početku to može biti sasvim nesvesno. Ali, ako se žalite na svog partnera, stanite i razmislite zašto to radite.

5. Sve češće mislite na njega

Kupujete rođendanski poklon za svog partnera, ali ugledate sekač za jabuke i pomislite kako morate da ga kupite toj drugoj osobi jer vam je jednom rekao koliko voli jabuke, ali ne voli ih seče.

S jedne strane možete misliti da radite nešto promišljeno, ali s druge potrošili ste dosta mentalne energije na neku drugu osobu, a ne na partnera.

Foto: Shutterstock

Znakovi da vaš partner ima emocionalnu aferu:

1. Počinje da se brani

Ako prigovarate partneru koliko vremena provodi s tom osobom, on će verovatno početi da se pravda.

- Osobe koje ne kriju ništa, nemaju razloga da se brane - rekao je Berko.

2. Previše zna o njoj

Ako vaš partner previše zna o braku svog kolege ili kolegice ili svom kolegi puno priča o vašoj vezi, to bi mogao biti pokazatelj emocionalne afere.

- Emocionalnu aferu možete prepoznati ako vaš partner deli neke detalje iz vašeg ličnog života ili vašeg zajedničkog života, za koje očekujete da ostanu samo između vas - rekao je Berko.

3. Vaš seksualni odnos se drastično poboljšao ili pogoršao

Kad osoba prolazi emocionalnu aferu koja se nije još pretvorila u fizičku, učestalost seksa sa partnerom se može povećati.

- Strast prema onome koga želi može primeniti u vezi u kojoj se nalazi trenutno - rekla je psihoterapeutkinja Džini Lav.

Naravno, svaki muškarac je različit, pa se kod nekih može i smanjiti nivo seksualnog zanimanja za svoju partnerku.

4. Udaljio se od vas

Ako vaš partner ima pažnju i podršku neke druge osobe, može prestati da vam poverava detalje iz svog života. Pažnju uvek darujemo najdražoj osobi.

- Ako vaš partner vreme koje je pre provodio s vama, sada provodi s nekom drugom osobom to je znak upozorenja - rekla je Lav.

5. Ima stav

Osim što se može udaljiti ili povući, možda će početi i da vas kritikuje. Na primer, može kritikovati vaše kulinarske veštine ili ukus za filmove, odnosno ono što je pre voleo kod vas sada mu smeta. 

Foto: Shutterstock

- Ovo je posebno opasno jer vas partner može nesvesno stalno procenjivati - rekla je Lav.

6. Promenio je svoje navike u komunikaciji

- Ako vam ne šalje poruke više tako često ili odednom počne da provodi dosta vremena pregledavajući društvene mreže, to bi moglo da znači da nešto nije u redu. A, ako skriva poruke to bi moglo biti priznanje krivice - rekla je Lav.

- On zna da ono što radi nije u redu i zato izbegava da prizna jer zna da bi vas to povredilo - rekla je psihijatar Gejl Salc.

7. Stalno spominje njeno ime

- Svi spominjemo prijatelje, ali neprestano spominjanje jednog te istog imena nije slučajno i nije lepo prema vama  - kaže Lav.

- Ako to stalno radi, prigovorite mu i pri tome pratite njegovu reakciju. Ako ima obrambeni stav i stalno ponavlja da se ništa ne događa između njih ili mu je preterano stalo da mu verujete, možda je vreme da ispitate njegovu odanost - misli Salc.

8. Ne svađa se više kao pre 

Ako od njega čujete neke nove i iznenađujuće komentare na nesuglasice koje imate već duže vreme, to bi mogao biti znak da o vašem odnosu priča s drugom osobom i onda koristi njene komentare i odgovore kao odgovor na vaše nesuglasice.

9. Počinjete da se osećate kao višak u vezi

Recimo da ste na zabavi sa svojim partnerom i onda se pojavi njegov prijatelj. Ako vas on odmah ostavi i ode do prijatelja, to je znak upozorenja.

- Ako se osećate kao da mu niste na prvom mestu i da sve važno ne podeli prvo s vama, vaša veza neće biti dugotrajna - rekla je Grir. 

Ako osećate neke od ovih znakova, onda je vreme da što pre priznate sebi i razgovarate sa svojim partnerom, prenosi "Women's Health".