Kako ljubav izgleda kada se skinu "ružičaste naočare"

Kako ljubav izgleda kada se skinu „ružičaste naočare“

Sigurno ste već čuli da neko kaže "ljubav je slepa" i to se ne kaže slučajno baš tako. To su govorili i razni pisci i pesnici, a i nauka potvrđuje da zaljubljenost može ponekad da zavara naš um, posebno na početku veze kada se u nama nalazi čitav koktel hemikalija zbog kojih se osećamo neverovatno.

Photo: Unsplash

Tada imamo utisak kao da hodamo po oblacima i sve(t) vidimo mnogo lepšim nego što zaista jeste.

Kada se zaljubimo radimo sve što je u našoj moći da zavedemo osobu koja nam se dopada. U njegovom ili njenom društvu pazimo kako se ponašamo jer želimo da ga/je impresioniramo i da nam ta osoba uzvrati ljubav.

Činjenica je da se mnogo tog truda gubi jednom kada se veza započne. Zbog toga, osoba koju upoznajete i u koju se zaljubljujete na početku nije uvek onakva kakva je zaista.

Da biste upoznali pravu verziju svog partnera, potrebno je da prođe neko vreme, dok koktel hemikalija koji se u telu javlja usled zaljubljenosti malo ne "popusti".

Photo: Unsplash

Ljubavna euforija ne traje zauvek. Istraživači kažu da je potrebno između godinu i po i tri godine od početka veze da zaljubljenost izbledi. To ne znači da tada više nema ljubavi među partnerima, već da nema one početne zanesenosti.

Ono što održava vezu u toj fazi su ljubav, poverenje, prijateljstvo među partnerima, seksualna povezanost koje nisu "hemijski izazvane", već su iskrene. I tek tada smo sposobni da o partneru rasuđujemo samo na osnovu postupaka.

E, tada stvari mogu malo da se zakomplikuju jer prvi put primećujemo neke stvari koje nam možda smetaju. Tada prvi put jasno vidimo partnera i to je trenutak koji je težak za mnoge parove, a možemo reći čak i presudan.

Kad sve vidimo objektivno, ako se naša očekivanja, planovi i snovi ne poklapaju sa partnerovim, to može da bude razlog za raskid.

Zaslepljenost ljubavlju dovodi do toga da ignorišemo neke signale koji pokazuju da nismo idealan par ili da neki aspekti veze ne funkcionišu dobro.

Razmislite o ovome:

Photo: Pexels

- Šta ako vaš partner ima osobine ili mane koje vam smetaju?

- Šta ako partner svojim ponašanjem utiče na vašu sposobnost da ostvarite životne ciljeve?

- Šta ako vaš partner nije osoba kakvom se na početku predstavljao/la da bi vas zadivio/la?

Previše često parovi preduzimaju velike korake poput zajedničkog života ili braka dok još uvek traje period zaljubljenosti. Na primer, nije retko da se parovi vere i planiraju brak nakon, recimo, godinu dana zabavljanja.

Photo: Pexels

Te velike životne odluke postaju veliki izazov kada se jednom suočite sa partnerovim manama, a odluka da "ostanete slepi" na te mane ne ide vam u korist. Ako ne nađete hrabrosti da se suočite sa tim, sa svojim izborima i sa svojim partnerom, možete da doživite pravu katastrofu.

Imajte na umu da se svi u nekom trenutku veze "otreznimo" i da prihvatanje činjenice da nas zaljubljenost zaslepljuje može da vas spreči da donesete odluke zbog kojih ćete se kasnije pokajati.