Kako se ponašati u vezi i sačuvati sebe

Kako se ponašati u vezi i sačuvati sebe

Mnogi parovi na početku veze najviše vremena provode jedno s drugim, te zaboravljaju na ljude s kojima su inače provodili vreme. Donosimo vam nekoliko saveta kako se ponašati u vezi kako biste uspeli naći savršen balans između veze i ostalih aspekata života.

 Foto: Shutterstock

"Filmovi često promovišu ideju da partneri jedno u drugom moraju naći najboljeg prijatelja te da jedno drugom moraju biti sve u životu", kaže psiholog Irene Levin dodajući da ovo ne treba primenjivati u vezama.

Ona ističe da je sebično očekivati od vašeg partnera da igra sve uloge koje su vama potrebne u životu. On ne može biti i vaš partner, najbolji prijatelj, savetnik i slično. 

"Postoje neke stvari koje možemo govoriti samo prijateljima. Da ste slobodni, govorili biste ih samo vašim prijateljima, a ne partneru. Tako uradite i sada, nije neophodno da sve probleme 'istresate' svojoj boljoj polovini", kaže Levin.

Iako je zabavno izlaziti u parovima, a na taj način možete u isto vreme boraviti i s prijateljima i sa partnerom, potrudite se provoditi vreme s prijateljima bez partnera. Družite se "jedan na jedan" te dajte vremena partneru da i on uradi isto sa svojim prijateljima. Nemojte dopustiti da činjenica da ste u vezi promeni vaše odnose s ljudima koje ste znali pre svega toga.

Brojna istraživanja pokazuju da osobe koje imaju hobi i zanimacije izgledaju zanimljivije i osećaju se sigurnije u sebe. Jednostavno je, ukoliko vežete sve aktivnosti i celi vaš životni fokus na vašeg partnera, kada prekinete doživećete to jako teško. Međutim, ukoliko imate zanimaciju koja vam odvlači pažnju, osećaćete se bolje i sigurnije.

 Foto: Shutterstock

Eksperti tvrde da nikada ne treba pokušavati saznati sve o partneru te da uvek treba provesti jednu ili dve noći sami u svom stanu, čak i ako ste u veoma ozbiljnoj vezi. Ako niste počeli živeti skupa, ne provodite sve svoje vreme kod vašeg partnera, jer to unosi monotoniju u vezu.

"Možete proveriti da li vaš partner ima potrebu da vas kontroliše tako što ćete mu reći da vam je potrebno vreme u kojem ćete se isključiti od svega. Ako reaguje na ružan način, to znači da nešto nije u redu. Slična stvar važi i za izlaske s vašim prijateljima bez partnera, ukoliko mu to smeta, to je veliki minus i ne trebate ga ignorisati", kaže Levin.

Zaključila je priču izjavom kako u vezi treba nastaviti funkcionisati onako kako ste funkcionisali i pre nego je započela. To, naravno, ne znači da možete viđati druge ljude nego da trebate zadržati svoje hobije, prijatelje i zanimanja te da zbog veze ne trebate menjati karakter i navike.