Evo koliko traje bol nakon raskida

Evo koliko traje bol nakon raskida

Koliko traje bol nakon raskida zavisi i od samog načina raskida. Ako ste dobili sve odgovore, vreme oporavka biće dosta kraće. Ali ako niste, pogotovo u slučaju prevare, bol će trajati duže.

Foto: Shutterstock

Tuga nakon raskida može biti dugotrajna, pa se čini nekad da su prošli meseci ili čak godine bez značajnih promena u vašem emocionalnom stanju, kaže stručnjak za seks i veze Keli Gonsavles.  

- S jednim dečkom sam izlazila samo pet nedelja pre nego što smo raskinuli, a sada gotovo četiri godine kasnije još uvek sanjam o njemu i često se pitam gde je i kako je. Kad se u razgovoru spomene sama u svom glasu čujem bes i povređenost, a da ga opet sretnem sigurno bih osetila nervozu i leptiriće u stomaku - ispričala je Keli koja kaže da mnogi imaju slične priče o frustrirajuće dugotrajnim osećajima za bivše partnere.

Na pitanje koliko treba proći da bi se neko preboleo, kaže, nema pravog odgovora.

- Pop kultura i serije kao što su npr. 'Seks i grad' ili 'Kako sam upoznao vašu majku' popularizovale su ideju da bol zbog prekida traje otprilike polovinu vremena provedenog zajedno.

Foto: Shutterstock

Dakle, ako ste bili dve godine zajedno, trebaće vam oko godinu dana da nekog prebolite.

- Jedno istraživanje iz 2007. pokazalo da se 71 posto ljudi koji su prošli nedavno prekid osećalo bolje nakon otprilike tri meseca, dok istraživanje iz 2018. kaže da je potrebno oko šest meseci. Jasno je da tu nema puno doslednosti, a koliko bi god lepo bilo imati formulu koja će vam reći da je kraj na vidiku, nekima je potrebno mnogo duže da prebrode prošlu ljubav - ispričala je.

Psihoterapeutkinja, savetnica za parove i autorka knjige "The Phone Addiction Workbook" Hilda Burk kaže kako ne postoji standardni predlog koliko vremena je potrebno da se preboli neko, a porodična i bračna terapeutkinja Hajdi MekBejn ističe da to zavisi o osobi i tome šta radi kako bi se pomirila sa raskidom.

- Neki se brže mire nego drugi - kaže ona i dodaje da je jedan od značajnijih faktora to koliko je neka osoba uložila u vezu, i da li se nadala da će potrajati.

Foto: Shutterstock

Ako ste stvarno mislili da će veza biti dugoročna, verovatno će vam biti teže - kaže.

- Isto tako, ako ste bili prevareni, izdaja može otežati ozdravljenje - kaže MekBejn. Ne samo da prelazite preko toga da prekidate sa nekim kog volite, nego ćete istovremeno morati da se nosite i sa činjenicom da je neko koga volite svesno izabrao da vam naudi - kaže.

Kako možemo da znamo da smo nekog preboleli?

- Jedini način da se pomirimo s prekidom je da se u potpunosti prepustimo osećaju bola i sebi dozvolimo da tugujemo za onim što smo izgubili... To može biti kliše, ali vreme pomaže u zaceljivanju većine rana - rekla je psihološkinja za Mind Body Green.

Ostavi komentar