Fraza koja će rešiti gotovo sve bračne svađe

Fraza koja će rešiti gotovo sve bračne svađe

U trenucima kada trebate jedno drugog - podsetite se da je brak timski sport i da je takmičenje najbrži način da izgubite. Umesto borbe za moć u tom trenutku, izrecite puno važniju stvar... Ovo je fraza koja rešava svađe!

Foto: Shutterstock

Nakon 10 godina braka, spisateljica Ešli Ajns kaže kako je postala 'specijalista' za prepirke sa suprugom. Često su borbe fokusirane na ravnotežu posla i života jer i ona i suprug imaju zahtevne, stresne poslove.

- Poslednji put kad smo se posvađali, to je bilo o odlukama o karijeri i kako one utiču na nas i našu decu. Koliko vremena provodimo zajedno kao porodica i ko je odgovoran za određene zadatke oko kuće - rekla je Ajns, spisateljica koja živi u Dalasu. 

Dodaje kako je u jednom trenutku sve postalo intenzivnije. Padali su u klopku okrivljavanja jedno drugog. No, tada je izvukla tajnu frazu koja završava svaku svađu pa je sada često koristi.

Foto: Shutterstock

Rekla je svom suprugu: 'Hej, seti se da smo u istom timu!'

- To vas odmah izvlači iz svađe i podseća da vam partner nije neprijatelj. Tada možete da počnete da se fokusirate na slušanje, donošenje kompromisa i postizanje rešenja, za razliku od toga da se dalje svađate.

Sa Ajns se slažu i bračni terapeuti. Izgovaranjem te dve čarobne reči 'isti tim' dolazi do instantnog preokreta. Ipak, kažu kako ne smete preterivati i frazu koristiti stalno kako ona ne bi 'izbledela'. U trenucima kada trebate jedno drugo - podsetite se da je brak timski sport i da je takmičenje najbrži način da izgubite.

Foto: Shutterstock

- Kada izgovorite 'isti tim', čak i ako se ne slažete, brzo ćete pronaći zajednički jezik, pogotovo ako ne želite da narušite odnose - rekla je Mari Land, psiholog iz Vašingtona.

Naučnici objašnjavaju da pobediti supružnika nije toliko važno kao postići zajednički cilj - suočiti se s istinskim protivnikom, a to je problem o kojem raspravljate. Razmislite i radije pokušajte da 'osvojite' problem kao tim.

- Saslušati i ceniti pojedinca važnije je od pobede. Do nje možete doći i zajedno - govori psiholog Dženifer Šapel Marš.

Ostavi komentar