Hemija ili kompatibilnost - evo šta je važnije za uspešnu vezu

Hemija ili kompatibilnost – evo šta je važnije za uspešnu vezu

Još kao deca pronalazimo osobe koje nam odgovaraju, ali i one za koje smatramo da je bolje da se drže podalje od nas. Šta je važnije za uspešnu vezu?

Foto: Shutterstock

Da li se sećate svih onih ljubavnih kalkulatora i testova kompatibilnosti koje ste radili i nadali najboljim rezultatima? Većinu vremena, međutim, bili smo razočarani otrežnjujućim rezultatom.

Međutim, da li mogu da budu srećni samo oni parovi koji su međusobno kompatibilni i stoga imaju puno toga zajedničkog?

Šta je s onom čudesnom hemijom koja mora da postoji da biste se zaljubili jedno u drugo?

Hemija i kompatibilnost

Prema objavi Simone Saunders, stručnjakinje za veze i psihoterapeutkinje treba da se fokusiramo na dva ključna faktora kako bismo odredili da li ta veza može da bude uspešna ili ne. To su hemija i kompatibilnost.

Koja je razlika?

Hemija je, premda je to teško definisati, neposredan osećaj koji možemo doživeti telesno, emocionalno ili mentalno.

To su leptirići u stomaku koji se pojavljuju tokom prvog flerta ili iskre koje lete kada se prvi put ljubimo.

Kompatibilnost, s druge strane, zahteva vreme i razmišljanje. Izgrađena je na zajedničkim vrednostima i interesima.

Nakon nekoliko sastanaka otkrivaš sličnosti koje ti omogućuju da dublje pronikneš u partnerovu ličnost.

Foto: Shutterstock

Šta je važnije za uspešnu vezu?

Kompatibilnost se temelji na zajedničkom razumevanju prioriteta, ona stvara zdrav temelj za dugoročnu, zdravu vezu. To je važnije čak i od same telesne privlačnosti.

Hemija se, s druge strane, može pojaviti čak i iako se partneri uopšteno razlikuju. Privlačnost je važna za početak, ali sama po sebi ne može pružiti čvrst temelj za srećnu vezu.

U idealnom slučaju, naravno, oboje bi trebali da budu prisutni i uravnoteženi, ali slaba veza na početku ili malo zajedničkih osnova nije pokazatelj da je veza osuđena na neuspeh. Najbolje možda tek dolazi.

Saznajte na čemu se vaša veza temelji

Stručnjaci za veze savetuju da, naročito u početnoj fazi, ne treba vršiti pritisak na partnera kako bi se uspostavila kompatibilnost.

Ne trudite se da na silu izazovete emocije. Pustite stvari da idu svojim tokom i videćete i sami da li će se pojaviti kompitabilnost.

I na posletku, svaki par ima drugačiju dinamiku i važno je samo ono što ti odgovara. Stoga se odupri porivu da preterano analiziraš svaki osećaj i izjavu. Zapamtite, uvek se najbolje oseća srcem.

Zatvoreno za komentare.