Kada vidite šta poljubac čini vašem telu, ljubićete se svaki dan!

Kada vidite šta poljubac čini vašem telu, ljubićete se svaki dan!

Ljubljenje je instinktivno i cilj mu je oslobađanje hemikalija u telu zbog kojih se osećamo dobro.

Photo: shutterstock

Na usnama su nervni završeci koje ljubljenje stimuliše, što dovodi do aktivacije dodatnih čula poput mirisa. Evo još četiri fascinantnih stvari koje se događaju kada prvi put nekoga poljubite: 

Pomaže vam u borbi protiv holesterola

Photo: Unsplash

Ljubljenje može imati pozitivan uticaj na nivo lipida u krvi. Istraživači su u "Western Journal of Communication" utvrdili da romantično ljubljenje zapravo smanjuje serumski holesterol i povećava ukupno zadovoljstvo vezom. 

Doživite nalet adrenalina

Photo: Unsplash

Kad prvi put poljubite nekoga, telo će ispustiti prasak adrenalina koji povećava brzinu otkucaja srca, povećava energiju i pokrene brže kolanje krvi. To su sve dobre stvari.

Proizvodi se puno dobrih hemikalija

Photo: Unsplash

Telo ne proizvodi samo adrenalin i oksitocin. Džastin Lehmiler, profesor psihologije s Harvarda, izjavio je za "The Expondent" da, kada se poljubimo, naš mozak postaje preplavljen dopaminom, koji je ključan za normalno funkcioniranje organizma.

Vaša pljuvačka je "pametna"

Photo: Pexels

Verovatno nikad niste pomislili da pljuvačka ima neki uticaj na odabir partnera, ali moguće da je upravo ona krivac za njega ili nju. 

Neuredni poljupci naporno rade na proceni je li osoba koju se ljubi potencijalni partner, prema istraživanju koje je proveo "Univerzitet Oxford". 

Navodno, hemijski sastav pljuvačke pomaže vašem telu da odluči da li osoba koju ljubite, može imati jake i izdržljive potomke.

Zatvoreno za komentare.