Provereno dokazano: Kako da proverite da li zaista volite svog partnera?

Provereno dokazano: Kako da proverite da li zaista volite svog partnera?

Ako niste sigurni da li zaista volite partnera, evo kako da to "proverite". Ukoliko pokušate da "guglate" o tome kako da znate da zaista volite partnera, dobićete pregršt loših saveta.

Foto: Shutterstock

Evo nekoliko primera:

- Uvek misliš na nju/njega.

To baš i nije znak da stvarno volite partnera, nego da niste fokusirani na neke stvarno važne stvari, a to može da bude problem. Prava ljubav se uklapa u pravi život, ne uzurpira ga. Ona vas smiruje, ne iscrpljuje vas.

- Vidiš ga/je u svojoj budućnosti.

Foto: Shutterstock

Dok sa jedne strane u ovome nema ništa loše, sa druge strane je problem u tome što smo ljubav počeli da shvatamo kao neku vrstu eskapizma, a potencijalne partnere "merimo" po tome koliko se uklapaju u našu fantaziju.

- On/a je muškarac/žena tvojih snova.

Foto: Shutterstock

I ovo se uklapa u priču o tome da previše procenjujemo partnere prema svojim fantazijama.

- Želite da ste zajedno svakog trenutka.

Foto: Shutterstock

Ok, normalno je što želite da vidite nekoga ko vam se dopada, ali baš da želite da ste zajedno svakog trenutka... U dugim i zdravim vezama je partnerima potrebno da imaju vremena za sebe.

Još neke od stvari koje se često navode kao "znak" da stvarno volite partnera su: vaše zajedničko vreme je vaš najbolji deo dana, ona/a je drugačiji/a od svih ostalih, sa njom/njim probaš nove stvari, inspiriše te da budeš bolja osoba...

Ništa od ovih saveta nije potpuno pogrešno, ali to baš i nisu znaci da nekoga zaista volite.

Ovako ćete znati da ga volite.

1. Odlučili ste to

Foto: Shutterstock

Ne samo da osećate ljubav, vi to i "radite". Reč je o tome da u svakom trenutku odlučujete da budete posvećeni i privrženi partneru, i to odlučujete vrlo svesno.

2. Pokazujete ljubav

Foto: Shutterstock

Trudite se i ulažete napor u vašu vezu. Nikada svesno ne radite ništa čime biste mogli da povredite partnera. Ne svetite mu se, ne samosažaljevate se, ne manipulišete njom/njim, niste ljubomorni.

Njegove/njene potrebe vas ne nerviraju. Osećate se sigurno u vezi i nije vam potrebno da vas stalno razuverava da ne postoji niko drugi u njenom/njegovom životu.

Važan vam je njegov/njen stav i mišljenje. Razmišljate o njegovim/njenim interesima, ne samo o svojim, a njegove/njene potrebe doživljavate kao svoje. Podržavate partnera, brinete o njemu/njoj, ne ograničavate ga ni u kom smislu.

3. Znate da ga volite jer birate da ga volite čak i kad ne osećate tako

Foto: Shutterstock

Svako misli da voli partnera onda kada sve teče "glatko", ali shvate da baš i nije tako kad naiđe "oluja".

Ali, znaćete da stvarno volite partnera onda kada tu ljubav osetite u trenutku kada vas iznervira. Ljubav je i onda kada se ne "svađate", već jednostavno imate različita mišljenja.

Volite partnera onda ako je vaš cilj da u raspravi postignete kompromis, a ne da budete pobednik.

Volite ga/je ako niste nesigurni i manipulativni kada ste zajedno, ako ne "povlačite" svoju ljubav kao kaznu za nešto što je uradio/la.

To što osećate je prava ljubav ako pokušavate da razumete partnera, pre nego što zatražite da on/a razume vas.

Slušate ga/je i cenite kada vam poveri problem, umesto da odmah iznesete svoj problem. Volite ga/je ako se ponašate kao da ste u istom timu. Slušate, pravite kompromis, izvinite se, oprostite.

Znate da volite partnera onda kada tu divnu emociju osećate čak i kada vas povredi.

Ako želite pravu romansu, onda je pre svega važno kako vi volite. A da zaista volite znaćete kada to odlučite – jer je ljubav prava samo onda kada odlučujete da partnera volite svakog dana, bezuslovno.