Kako da raskinete na najbezbolniji način

Kako da raskinete na najbezbolniji način

Ako su oba partnera došla do zaključka da je rastanak neizbežan, onda je to najbolji mogući scenario, jer definitivno neće biti scena i vrelih skandala. Ali nažalost, devojka mora često da bude inicijator raskida.

 Foto: Shutterstock

Pripremili smo nekoliko vrednih saveta o tome kako raskid učiniti što civilizovanijim i što mekšim.  

Ne pokušavajte spasiti umiruće odnose

Raskinite sa partnerom čim shvatite da se veza ne može sačuvati. Možda ovaj savet zvuči radikalno, ali zar nije bolje zadržati u pamćenju prijatne trenutke, a ne nastaviti odnos i očekivati skandale u nesrećnom finalu? Naravno, ne bi trebalo da odbacite partnera zbog malih stvari. Međutim, ako ste jasno shvatili da sa nekim tipom imate različite ideje o budućnosti i imate različite vrednosti, šta je onda smisao održavanja odnosa i povređivanja sebe? 

Izaberite pravo mesto i vreme  

I ovde je najvažniji savet: ne organizujte raskid kod kuće (ili kod kuće partnera). Pravilno izaberite mesto. Ne bi trebalo da bude "vaš" kafić ili mesto gde ste već bili.

 Foto: Shutterstock

Poželjno je da ova lokacija bude neka gde nema previše gužve, a idealno mesto za “loše vesti” bio bi miran kafić ili park u kojem vi i vaš partner možete razgovarati u miru bez straha od znatiželjnih očiju. Što se tiče vremena, bolje je ne zakazivati tako važan sastanak za sredinu dana, jer ćete i vi i vaš sadašnji - bivši dečko morati da se vratite na posao. Isto se može reći i za jutarnje vreme: ne kvarite početak dana sebi i svom partneru. Bolje je otići u večernjim satima, tako da nakon sastanka možete sigurno ići kući. 

Ne govorite prijateljima svoje planove za rastanak (i razloge)

Čak i ako ne znate čuvati tajne, morate zadržati ovu. Zamislite se na mestu dečka: želite li saznati nešto o rastanku od neke devojke (čak i vrlo bliske) ili, što je zaista tužno, od vaše majke? Najbolje bi bilo da ostanete tihi do istog dana, kada objavite svoju nameru da se rastanete sa svojim partnerom, a tek onda pozovite majku, sestru, tetku, rođaka i svakoga ko brine o vašem privatnom životu. Nemojte zaboraviti i "izneti sav prljav veš u javnosti". Čak i ako je on kriv za raskid, to nije razlog da o tome pričate svima u nizu. Bonus savet ovde: ne zaboravite da obavestite svoju porodicu i prijatelje odmah nakon raskida. U ovom slučaju, izbeći ćete neugodnu situaciju, čiji će glavni likovi biti, na primer, vaša nepromišljena baka i razjareni bivši. 

Pokušajte da predvidite reakciju partnera na loše vesti

Ipak, neko vreme ste zajedno i možete predvideti kako će on reagovati na vest o raskidu.

 Foto: Shutterstock

Takva vizualizacija će vam pomoći da napravite uverljiviji govor. Nemojte se usredsrediti na greške vašeg partnera ako znate da će se jako naljutiti. Ostavite svoje emocije sa sobom: ne treba vam drama i skandal, samo želite da završite ovu fazu svog života na civilizovan način. Takođe, ako znate da je vaš partner veoma brz ili da se ne kontroliše dobro, izaberite sigurno mesto za sastanak. 

Iskrenost je najbolja taktika

Najvažnije: budite iskreni prema sebi i svom partneru. Izbegavajte klišee poput: "ne uklapamo se zajedno" ili "ne radi se o tebi". Pokušajte da date konkretne primere vaših "razlika", ali ne idite na optužbe i uvrede. Ako ukažete na greške ili, po vašem mišljenju, greške partnera, uradite to blago i taktično. Razmislite o svojim greškama i nedostacima, naglasite da sebe ne smatrate savršenim. Takođe recite svom partneru o svojim osećanjima: i vi ste veoma  tužni, ali veza se mora prekinuti. Međutim, nemojte ići predaleko: ne morate biti previše tužni i nemojte se sećati zajedničkih srećnih trenutaka, jer to može dati momku lažnu nadu da se veza još uvek možete spasiti.