Kako raskid utiče na naš organizam

Raskid ljubavne veze može biti toliko bolan i stresan da telo počne da odgovara promenama koje nisu nimalo prijatne – to utiče na izgled, fizičko i mentalno zdravlje.

 Foto: Shutterstock

Menjaju se hormoni

Ljubav nas čini srećnima, a tada nam je telo prepuno hormona dopamina i oksitocina, koje nazivaju – hormonima ljubavi i sreće. Kada nam neko slomi srce, tada nivo tih hormona drastično pada, a raste nivo kortizola i epinefrina (adrenalin) – hormona stresa. Oni nas čine teskobnima, pise 24sata.hr

Ako hormon stresa ostane na visokom nivou i to se ne menja, smanjuje se sposobnost stvaranja novih sećanja. Možda je to način kako se naše telo, preciznije mozak, nosi sa stresom – tako da neke stvari zaboravi.

Imuni sistem slabi

Visok nivo hormona stresa nakon raskida ljubavne veze deluje negativno i na naš imunitet, a tada smo skloniji bolestima, na primer, prehladama, infekcijama…

Stres i “slomljeno srce” uzrokuju da nam telo proizvodi manje belih krvnih zrnaca, a to su tzv. vojnici koji se bore protiv infekcija.

Povećava se telesna težina

Kada nas život pregazi, promena hormona i pad imunog sistema uzrokuju određene promene i u našoj ishrani. Telo počne da žudi za određenom hranom, najčešće za mastima, ugljenim hidratima i slatkim i slanim poslasticama. Sve to vodi povećanju telesne težine.

 Foto: Shutterstock

Za povećanje nivoa kortizola u telu karakteristično je pojačano sakupljanje masnoće na stomaku. Veruje se kako kortizol pojačava žudnju za određenom hranom koja zapravo podstiče proizvodnju serotonina koji može neutralizovati stres.

Pojave se promene na koži

Povećanje nivoa hormona stresa može pogoršati stanje naše kože. Pojavljuju se psorijaza, rosacea ili akne, a to pak čini da se osećamo još lošije.

Poboljšanje stanja kože je znak da se oporavljamo od raskida i da su pred nama bolji i srećniji dani.

Mozak ne radi kako treba

Nakon bolnog raskida događa se da nastane zbrka u glavi, kao da mozak ne radi kako treba, kao da nismo sposobni da pravilno razmišljamo. Na primer, obučemo majicu naopačke, stavimo mobilni u frižider, zaboravimo važne sastanke koje smo planirali nedeljama…

 Foto: Shutterstock

Kada nam neko slomi srce, telo odgovara osećajem zbunjenosti, mozak je rastresen i usresređen na tugu koju osećamo. Ali, u tim trenucima treba biti svestan da će i to proći i da nećemo poludeti.

Pročitaj još