Kako sprečiti svađe sa partnerom

Sukobi su u ljubavnim odnosima neizbežni.

 Foto: imdb

Kada par provodi puno vremena zajedno i njihovi životi su prepleteni, sigurno će nailaziti na prepreke. Svađa sa partnerom može biti stresna i može naštetiti odnosu, ako vas čini ljutitim i frustriranim. Ali, sukobi ne moraju nužno stvarati probleme. Zapravo, kada se njima dobro upravlja, mogu biti konstruktivni i pomoći paru da razreši probleme

Psiholozi su otkrili mnoge strategije koje parovi mogu primeniti da bi u sukobima izbegli vređanje i prišli raspravi sa empatijom i voljom za rešavanje problema.

Ali, čak i ako znate pravi način ponašanja u konfliktu, i dalje može biti teško upravljati emocijama, pogotovo ljutnjom. Zbog ljutnje možete poželeti da povredite partnera, umesto da pronađete zajedničko rešenje problema.

Ako ste osetili da vas neka osoba megnetski privlači, treba da znate ove 2 stvari: evo kako nastaje ljubavna hemijaHemija je skriveni, nevidljivi element koji čini drugu osobu privlačnom meni kao osobi, kako u ljubavnom (partnerskom) tako i u…Konflikti su stresni, a kada smo pod stresom, često se ne ponašamo na najbolji način.Zato je dobro započeti raspravu u smirenijem raspoloženju i prići joj sa motivacijom da poboljšate odnos, ne samo da iz njega dobijete ono što želite.

U novom američkom istraživanju, Brittany Jakubiak sa Katedre za psihologiju Univerziteta Syracuse i Brooke Feeney s Katedre za psihologiju Univerziteta Carnegie Mellon, testirale su delotvornost nežnog dodira u smirivanju sukoba.

 Foto: Shutterstock

S razlogom se veruje da dodir može izgladiti sukob. Prvo, ima značajan biohemijski efekat. Dodir oslobađa oksitocin, hormon koji je deluje na povezivanje. Dodir takođe podstiče izlučivanje endorfina.

U laboratorijskim istraživanjima, kada su učesnici bili izloženi stresu, nežan dodir smanjio je nivo kortizola i broj otkucaja srca. A kada je reč o nežnosti u odnosima, parovi koji se svakodnevno dodiruju komuniciraju bolje i lakše rešavaju sukobe. Nežan dodir može smanjiti stres i motivisati partnere da saslušaju potrebe druge osobe.

Pročitaj još