Ko je srećniji u braku - muškarci ili žene?

Ko je srećniji u braku – muškarci ili žene?

Sve žene koje osećaju pritisak da se što pre udaju i imaju decu, ne trebaju se žuriti, jer britansko istraživanje tvrdi da su takve žene zdravije, srećnije i duže žive.

 Foto: Shutterstock

- Žene koje nisu u braku i nemaju decu najsrećnija su grupa stanovništva - rekao je Pol Dolan, profesor bihevioralne nauke na Londonskoj školi ekonomije.

- Oni u brakovima srećniji su od ostalih podgrupa društva, ali samo dok je njihov supružnik u prostoriji. Kad partnera nema, najčešće odgovaraju da su vrlo nesrećni - objasnio je Dolan.

U svojoj knjizi "Happy Ever After: Escaping the Myths of Perfect Life" iznosi rezultate ovog istraživanja u kojem su upoređivali nivo uživanja i nezadovoljstva među muškarcima i ženama. Anketirali su venčane, slobodne, razvedene i udovce, kako bi otkrili ko je od njih srećniji.

 Foto: Shutterstock

Kod muškaraca je rezultat drugačiji i njima savetuje brak. 

- Muškarci imaju veću korist od braka jer im on donosi "smirivanje". Manje rizikuju, više zarađuju i žive nešto duže. S druge strane, žene trebaju to "trpeti", a pri tome im je životni vek kraći nego što bi bio da se nisu udavale - objasnio je Dolan, a prenosi The Guardian.