Kome pre dosadi duga veza - ženama ili muškarcima?

Kome pre dosadi duga veza – ženama ili muškarcima?

Možda vas odgovor iznenadi... A možda vam se i ne dopadne.

 Foto: Shutterstck

Rezultati novog istraživanja kažu da je veća verovatnoća da postanete potpuno nezainteresovani za seks ako ste žena, i ako ste u dugoj, monogamnoj vezi. Niste ovo očekivali verovatno.

I nas je iznenadilo, ali tako kaže nauka. Istraživači sa Univerziteta u Sauthemptonu i Univerzitetskog koledža u Londonu sproveli su studiju u kojoj je učestvovalo 4.839 muškaraca i 6.669 žena, i ispostavilo se da je četiri puta veća verovatnoća da nakon godinu dana zajedničkog života žena potpuno izgubi interesovanje za seks, nego da se to desi muškarcu.

 Foto: Shutterstock

I muškarci i žene, očekivano, primećuju izvesno opadanje libida koje prati starenje, ali ovde je reč o tome da ženama pre prosto postane dosadno kad su u dugoj vezi.

Tokom istraživanja, 15 odsto muškaraca i 34 odsto žena izjavilo je da je bilo potpuno nezainteresovano za seks tokom najmanje tri meseca u prethodnih godinu dana. Kad su muškarci u pitanju, to se najčešće dešavalo u starosnoj grupi između 35 i 44 godine, dok se kod žena to dešava nešto kasnije, između 55. i 64. godine.

Naučnici kažu da nema dokaza koji bi podržali teoriju da je kod žena za taj gubitak interesovanja 'kriva' menopauza. Na potrebu za seksom i doživljaj seksa mnogo više utiču mala deca (ispostavilo se da je to veći ometajući faktor za žene nego za muškarce), eventualni zdravstveni problemi, loša komunikacija među partnerima i nedostatak osećaja emocionalne povezanosti tokom samog seksa, prenosi britanski "Metro".

 Foto: Shutterstock

Mnogi od ovih faktora utiču i na želju za seksom kod muškaraca, ali ne u istoj meri i na isti način kao što je to slučaj kad su žene u pitanju.

Nestajanju želje za seksom doprinose i eventualni problemi na ovom polju, generalno nezadovoljstvo odnosom sa partnerom, ali kad je o ovim problemima reč, oni jednako utiču i na žene i na muškarce.

Gubitku želje kad su žene u pitanju doprinosi i različit libido, različite seksualne preferencije u odnosu na partnerove.

 Foto: Shutterstock

I ovo ima smisla, kad bolje razmislite. Ako se partnerima razlikuju i želje i potreba za seksom, seks postaje samo još jedna obaveza u nizu...

Ali, ako je za neku utehu, ispostavilo se da osobe kojima nije problem da sa partnerom razgovaraju o seksu, mnogo ređe gube interesovanje za seks nego one kod kojih to nije slučaj.

Ako primetite da se nešto u vašem odnosu promenilo, ako imate utisak da je osobi koju volite seks postao samo nešto što se 'otalja, reda radi', ako biste želeli da imate seks češće, drugačije... Razgovarajte o tome sa partnerom. Nije uzbudljivo kao vođenje ljubavi, ali - pomaže.

Zatvoreno za komentare.