5 kriznih trenutaka u svakoj dugoj vezi

5 kriznih trenutaka u svakoj dugoj vezi

Sviđalo se to nama ili ne, duge veze menjaju se tokom vremena i u mnogo čemu postaju nam izazov. Stručnjaci tvrde da postoji pet takozvanih kriznih trenutaka, odnosno faza kroz koje će proći svaka duga ljubavna veza – ili će je neki od njih slomiti, piše "Psychology Today".

 Foto: Shutterstock

Dakle, koji su to trenuci?

1. Prva godina veze

Možda vam se čini kako je prva godina najlakša jer je sve još sveže, leptirići u stomaku još lepršaju, a tu su i ružičaste naočare. Međutim, upravo u prvoj godini veze mnogi će proći tranziciju u veridbu ili čak brak, a iz samačkog života u zajedničko stanovanje – što je veliki izazov jer zahteva promenu stečenih navika, mnogo kompromisa i prilagođavanje na drugu osobu.

I već tu, na samom početku, mnogi parovi kiksnu – dobar primer je Kim Kardašijan čiji brak je trajao samo 72 dana. Osim toga, tokom prve godine početni zanos se smanjuje i realnost suživota i braka/veze polako dolazi na videlo. Sve ovo posebno je izazovno ako nije bilo pauze između dve veze, odnosno ako neko iz jedne veze samo “uskoči” u drugu, bez vremena za pravi oporavak, razmišljanje i upoznavanje samog sebe.

 Foto: Shutterstock

2. Ta ukleta sedma godina

Sigurno ste čuli da mnogi tvrde da je baš 7. godina ona u kojoj dosta parova raskine. Stručnjaci tvrde da između pete i sedme godine većina dugih veza nailazi na izazove koji nisu povezani ni sa stresom zbog posla, ni sa zajedničkom decom – dolazi do nemira i počinju da izbijaju nesuglasice i svađe, često oko sitnica. Jedan ili oba partnera počinju da osećaju da stvari više nisu kakve su bile.

Problem je razvojnog karaktera. Naime, kad je par pre sedam godina počeo vezu, svaki od partnera imao je neku potrebu na vrhu svoje liste prioriteta, a koju je drugi partner počeo da zadovoljava – na primer, stabilnost, zasnivanje porodice, način da se ode iz primarne porodice i kuće… Bilo šta. I to je dobro funkcionisalo, tokom tih sedam godina oba partnera su dobijala ono što im je u tom trenutku najviše trebalo. No sada jedan ili oba partnera počinju da imaju druge potrebe i nadrastaju taj „zajednički pakt“.

Ono što nas je početno privuklo kod druge osobe, sada počinje sve više da nam ide na živce: jak vođa u našim očima postaje “control freak”, a slobodnjački duh postaje neodgovorni besposličar. Neki parovi očito uspevaju da prebrode kriznu sedmu godinu i da nađu način kako da nastave da rastu dalje zajedno, odgovarajući međusobno na nove potrebe. No, drugi se ili rastanu ili nađu način kako da ostanu u vezi, a da prebace svoju pažnju na nešto drugo: pa onda, na primer, prihvate posao zbog kojeg su kod kuće samo vikendom ili sve svoje slobodno vreme provode baveći se novootkrivenim hobijem ili pak opet postanu roditelji i preusmere se samo na majčinstvo/očinstvo.

3. Deca napuštaju gnezdo

Kako deca postaju sve samostalnija, možda mislite da to za parove znači da opet imaju vremena i prilike da se posvete sebi i svom odnosu i da to mora da bude dobro. No, ta prilika može da postane i te kako izazovna. Neki parovi identifikovali su se sa svojim ulogama majke i oca i sada, bez dece koja su im bila zajednička briga, tema i distrakcija, više ne znaju ko su – a pogotovo ne ko su zajedno.

Tu je još jedan faktor: kriza srednjih godina koja se pojavljuje negde u to vreme. Jedan ili oba partnera mogu odjednom da postanu svesni da im preostaje još 20-ak godina života i počinju da se pitaju da li žele da ih provedu kao poslednjih 20. Odgovor je često ne.

 Foto: Shutterstock

4. Traumatični događaji

Takve stvari uvek su teške za vezu. To mogu da budu bilo kakvi potresni događaji, od smrti bliske osobe do teške bolesti jednog od partnera. Svako reaguje drugačije na tu vrstu stresa i može da se dogodi ili da se parterni povuku u svoje sopstvene svetove – ili da zajedno postanu jači.

5. Starost

Prema istraživanju koje je sprovela Fondacija “Pew Research”, broj razvoda kod partnera starijih od 50 godina se od 1960. godine udvostručio. Možda mislite da u tim godinama ljudi konačno žele mir i stabilnost, ali mnogi baš tada osete kako im je poslednja prilika za promenu. Neretko se odluče na razvod, iseljenje iz zajedničkog doma ili dođe do upoznavanja treće osobe.

Zaključak je da se naše potrebe s godinama menjaju, a veliki životni događaji koji su van naše kontrole često predstavljaju i veliki test za našu vezu. Hteli mi to ili ne, s vremenom se mijenja i naša veza, kao i mi sami.