Da li je lepota u očima posmatrača ? 8 psiholoških razloga zašto nam neko izgleda privlačnije

Da li je lepota u očima posmatrača ? 8 psiholoških razloga zašto nam neko izgleda privlačnije

Skloni smo da mislimo da je lepota u očima posmatrača. Ali to nije nužno istina. Zapravo, istina je negde u sredini. Standardi privlačnosti su podeljeni, a i naše lične preferencije takođe igraju prilično važnu ulogu.

Foto: Unsplash

Zašto nam neko izgleda privlačnije?

Postoji osam psiholoških razloga. Ali kao što je već rečeno, studija sugeriše da to nije nužno istina. Koje osobine ljudi smatramo privlačnijim a da toga nismo ni svesni?

1. Zenice

Zenice menjaju svoju veličinu kao odgovor na emocije, postajući na primer veće kada smo srećni. Neka istraživanja su pokazala da ljude s velikim zenicama podsvesno smatramo privlačnijima jer to ukazuje na njihovo interesovanje za nas.

U prošlosti su Italijanke namerno širile zenice koristeći otrovni ekstrakt iz velebilja kako bi izgledale privlačnije muškim proscima.

2. Obim struka

Odnos struka i bokova oduvek se smatrao jednom od najvažnijih karakteristika ženskog izgleda. A kako pokazuju neka istraživanja, što je razlika između struka i bokova veća, to se žena muškarcu čini privlačnijom.

3. Simetrija lica

Istraživači su potvrdili da simetrična lica ocenjujemo privlačnijima od onih s manje simetrije jer ih naši vizuelni receptori mogu mnogo lakše obraditi. Drugi razlog za to je što biološki povezujemo simetrična lica s dobrim genima.

4. Prosečnost

Kao što studija pokazuje, preferiramo izgled koji nam izgleda prosečnije. A to može imati različita objašnjenja - ili to povezujemo s biološkim prednostima kao što su dobri geni ili naš mozak jednostavno preferira tipičnija lica.

Foto: Unsplash

5. Ishrana

Postoji mala studija koja pokazuje da preferencije hrane zapravo mogu učiniti muškarca privlačnijim ženi. Miris muškaraca koji su nedavno jeli voće i povrće smatrao se mnogo poželjnijim od muškaraca koji su uglavnom jeli hranu poput hleba i testenine.

6. Glas

Prema istraživanjima, žene niže, odnosno dublje glasove muškaraca povezuju sa zrelošću, pa ih smatraju privlačnijim.

7. Miris

Ženski miris zapravo može uticati na to koliko se muškarcima čine privlačnima. Ali to važii za određeni miris - onaj koji se baziera na ženskim reproduktivnim hormonima.

Kako istraživanja pokazuju, žene su muškarcima mnogo privlačnije u fazi ovulacije jer je nivo hormona u tom trenutku viši u sredini ciklusa, što ukazuje na njihovu plodnost, prenosi Bright Side.

8. Ukus

Kada se ljubimo, razmenjujemo mnogo bakterija, a to, kako pokazuju studije, ima i praktično značenje. Pomaže nam da saznamo da li se dobro slažemo s tom osobom. Dakle, ukus neke osobe može je zaista učiniti više ili manje privlačnom za nas.

Koje su karakteristike na koje najviše obraćate pažnju kada nekoga upoznate?

Zatvoreno za komentare.