Koliko nam zaista treba vremena da prebolimo raskid ?

Koliko nam zaista treba vremena da prebolimo raskid ?

Ako se posle raskida pitate kada ćete se ponovo osećati "normalno", imamo dobre vesti: nauka kaže, mnogo, mnogo brže nego što pretpostavljate! Evo koliko treba vremena da se preboli raskid.

Foto: Shutterstock

Čuli ste milion puta da "vreme leči sve". Ali, kad prolazite kroz bolan raskid, deluje vam kao da nikad nećete biti bolje, i možda se pitate koliko vremena tačno treba da prođe, pre nego što ponovo počnete da se osećate "normalno".

Pa koliko traje put do isceljenja? Kad se veza završi, prolazite kroz težak period, nemate apetit, osećate se loše, kao da vas celo telo boli za izgubljenom ljubavlju.

Ako ste razgovarali sa prijateljima, verovatno ste čuli različite teorije, od one "mitske formule" da nam da bismo preboleli raskid treba upola manje vremena nego što smo s tom osobom bili u vezi (što nije naročito utešno, ako ste s nekim bili godinama), do one da ćete "iduće subote biti kao novi, samo treba da izađete u provod".

Foto: Shutterstock

Ni jedna ni druga nisu tačne.

Svaka veza, baš kao i svaki raskid, priča su za sebe. Koliko će vam vremena trebati da se oporavite, zavisi od mnogo toga, između ostalog i od toga da li i nakon što ste se rastali srećete bivšeg partnera, ili na društvenim mrežama gledate fotke iz provoda koje kači vaša nekadašnja ljubav. Ni jedno od toga, naravno, ne pomaže.

Ako je za neku utehu, nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da ipak postoji "magični trenutak" u kojem nam bude bolje, i što je najvažnije, vreme koje do njega treba da prođe meri se u nedeljama, ne u godinama.

Foto: Shutterstock

U studiji objavljenoj u Žurnalu pozitivne psihologije, navodi se da nam za sagledavanje pozitivnih aspekata nakon raskida treba oko 11 nedelja, nešto manje od tri meseca.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 155 mladih ljudi, pokazalo je da je većini od čak 71 odsto potrebno svega 11 nedelja da bi nakon raskida krenuli dalje, ka novim ciljevima, što je najvažnija odlika ličnog rasta.

A ako mislite da je lakše onome ko ostavlja, jer je na neki način pripremljen za sve što sledi, nego onome ko je ostavljen, varate se. Isto istraživanje pokazalo je da je proces kroz koji prolaze obe strane sličan, te da su nakon raskida oba partnera tokom 11 nedelja u "zoni oporavka".

Ostavi komentar