Ovo je najvažnija osobina koju mladi danas traže od partnera

Ovo je najvažnija osobina koju mladi danas traže od partnera

Ako ste mislili na stanje bankovnog računa, izgled ili fakultetsku diplomu, varate se - čini se da je kod odabira partnera za život ovo najvažnija osobina.

Foto: Shutterstock

Često imamo nerealna očekivanja svojih partnera, želeći da nas ispune na mnoštvo načina. No postoji jedan kvalitet koja se pre svega ističe kod odabira životnog partnera, a to je ljubaznost.

Otkrila je to nova studija objavljena u časopisu Journal of Personality, a sprovedena na studentima iz šest zemalja svijeta.

Istraživanje koje su sproveli naučnici s britanskog Univerziteta Svonsi na više od 2700 mladih ljudi pomalo iznenađuje rezultatom, prvenstveno zbog percepcije da je današnja mladež mnogo površnija u svojim ljubavnim odabirima od prethodnih generacija.

Ljubaznost, koju bi smo mogli da definišemo i kao dobrotu, mladima je tako važnija i od izgleda i novca, piše Big Think.

Foto: Shutterstock

Muškarcima je izgled važniji nego ženama, a ženama finansije

Prema rezultatima studije, ovo su najvažnije osobine koje traže kod životnih partnera, poređanih po prioritetima koje ispitanici imaju

Ljubaznost (dobrota) - za 25 posto muškaraca i 24 posto žena

Fizička privlačnost - 23 posto muškarac i 17 posto žena

Potencijal za dobre finansije - 12 posto muškaraca i 18 posto žena

Duhovitost - 15 posto muškaraca i 14 posto žena

Želja za decom - 7 posto muškaraca i 9 posto žena

Kreativnost - 8 posto muškaraca i 6 posto žena

Religioznost - 5 posto muškaraca i 7 posto žena

Jedna zanimljiva kulturološka razlika koja je proizašla iz studije bila je ta da se humor nije pokazao jednako bitan kod svih - naime zapadnjaci ga kod partnera cene znatno više nego istočnjaci.

S druge strane, ženama na zapadu je manje bitno pitanje dece u budućnosti nego ženama na istoku.