Šta je zajedničko svim lošim vezama

Šta je zajedničko svim lošim vezama

Istraživanja otkrivaju obrasce ponašanja i šta je zajedničko u svim lošim vezama. Postoji toliko stvari koje mogu da dovedu do problema u vezi, ali stručnjaci izdvajaju nekoliko obrazaca ponašanja koji se ponavljaju u lošim vezama.

Foto: Shutterstock

Začarani krug problema

Uobičajen obrazac ponašanja u lošoj vezi je da jedan partner iznova traži pažnju – zajedničko vreme, pribrženost, romantiku, se*s, dok drugi želi vreme za sebe i nezavisne aktivnosti.

I tako ulaze u začarani krug, gde potrebe nijednog nisu zadovoljene.

Negativnost

U svakoj vezi povremeno dolazi do svađe i neslaganja, ali stručnjaci ističu da nikako nije dobar znak ako među partnerima ima više negativne nego pozitivne razmene reči, emocija...

Štaviše, neki stručnjaci poput Džona Gotmana ističu da je to jedan od najvećih indikatora mogućeg razvoda.

Foto: Shutterstock

Četiri negativna obrasca

Govoreći o negativnosti, Gotman dalje ističe da nisu svi negativni obrasci ponašanja u vezi jednaki i izdvaja četiri najgora.

Stalno kritikovanje najčešće izraženo rečima: "ti uvek", "ti nikad", "zašto si tako..." nikako nije dobro za vezu. U tome postoji velika doza svaljivanja krivice pored kritikovanja, a nekad je sve to začinjeno i sarkazmom.

Kada je neko često izložen kritikama, onda se on stalno brani od tih kritika. To je loše po vezu jer obično osoba time poričei svoju odgovornost za problem, implicirajući da je problem u onom drugom, što dodatno podiže tenziju.

Gotman kaže da je prezir možda najgora forma negativnog ponašanja i da najčešće dovodi do razvoda. Nekada prezir ne mora ni da se iskače rečima – prevrtanje očima i pravljenje nekih grimasa, mogu da budu forma prezira, ali i "prozivanje" negde u javnosti...

Džon Gotman kao jako loš obrazac ponašanja navodi i povlačenje iz komunikacije, a prema nekim istraživanjima, to češće rade muškarci. S druge strane, kada su žene te koje se povlače iz komunikacije u vezi, to prema podacima istraživanja povećava šanse za razvod.

Foto: Shutterstock

Nemogućnost pomirenja

Ovaj stručnjak ističe da je za sreću svake veze ili braka važno da parovi mogu da se pomire posle svađe – partneri smirenije razgovaraju, pokušavaju da sagledaju i drugu stranu priče, pokazuju partneru da ga cene... Ako to ne mogu da urade, to je ozbiljna "crvena lampica" za vezu.

Stalne svađe oko problema koji ne mogu da se reše

Kao što smo rekli, svađe su normalne, ali je jako važno da par ume da prepozna rešive i nerešive probleme. Stalne svađe oko stvari koje ne mogu da se promene su jedna od najvećih pretnji srećnoj i zdravoj vezi.

Ukoliko prepoznate ovakvo ponašanje u svojoj vezi, ne očajavajte. Prepoznavanje problema je prvi korak ka rešenju – identifikujte "slabe tačke" u svojoj vezi i trudite se da ih ojačate i promenite negativne obrasce ponašanja.

Ostavi komentar